Selamun aleylüm hocam bir öğrenci şehrinden seferi mesafe uzaktali bir şehirde okurken ev tutsa ve 9 ay orada durup yazın 3 ay ailesinin yanına memlekete gelse ve o yazın geldiği 3 aylık zaman da da 15 günden az bir süre okuduğu şehre gitse seferi mi olur? Böyle bir durumda vatanı aslinin değişmesi gibi bir durum olabilir mi. 

2-öğrenci okulumu bitirince işimi okudugum şehirde kurarım mezun olduktan sonra buraya yerleşirim gibi düşüncelerden ise bu durum değişir mi  Allah razı olsun hocam

*******

Ve aleyküm selam.

Vatan-ı aslî, bilindiği gibi ancak bir başka vatan-ı aslî ile değişir. Okulu bitirince okuduğun şehirde iş kurup kalmayı düşündüğüne göre, eğer bu düşünceni niyete çevirirsen, artık vatan-ı aslin orası olmuş olur. Fakat tam olarak niyet edip karar vermedikçe, yani bu durum sadece düşüncede kalıp tahakkuk etmedikçe, memleketin (ailenin bulunduğu yer) vatan-ı aslin olmaya devam eder. Dolayısiyle yazın 3 aylığına değil, 3 günlüğüne bile memleketine gelmiş olsan mukim sayılırsın. 15 günden az süreli olarak okuduğun şehre (vatan-ı ikamet) gittiğinde ise, tabii ki sefer hükümlerine tâbi olursun. Malum olduğu üzere öğrencilik, işçilik, askerlik veya memurluk gibi hizmetler sebebiyle sürekli bir şekilde yerleşilmeyen (ikamete karar verilmeyen) beldeler-şehirler, 15 günden fazla kalmaya niyet edilmesiyle "ikâmet vatanı" mahiyetini alır. 15 günden az kalmalarda ise buralar, vatan-ı süknâ hükmündedir.

Not: Ayrıca sizin şahsınızda bütün üye ve okuyucularımıza hatırlatmak isterim; sitede sefer mevzuunda pek çok soru ve cevaplar var. Sizin sorunuz da filasıl bunlardan biri… Dolayısiyle mahiyet itibariyle aynı olan meseleleri tekrar-tekrar sormak yerine, lütfen ‘arama’ penceresine sefer yazıp, karşınıza çıkan yazılara bkz. Böylece benzer meseleleri her seferinde yeniden-yeniden ele alma lüzumsuzluğundan kurtulmuş, zaman israfından kaçınmış oluruz.  

Go to top