Selamün Aleyküm

İnternet mevzuunda hocalarımızın kısıtlama sebeplerini soracaktım hocam..? Bir sorum daha olacak, malum sizde fazilette hizmet ettiniz. Hazretimizin tavsiye ettiği duaların usullerin vs hepsi bir eserde cem edilse ? Ali Çelik 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim.

Hocalarının dediklerine kulak ver, tavsiyelerine mutlaka uymaya gayret et. Bizim site dahil, internetten bakmak durumunda kaldığın hususları, gayet tabii ki bizzat hocalarından öğrenebilirsin, hem de hayyen an hayyin, yüz yüze... Öylesi daha sağlıklı ve daha güzel olur elbette. Ayrıca onların interneti tavsiye etmemesinin de, muhakkak ki çeşitli sebep ve hikmetleri vardır. Bunları bugün için göremeyebilir, farkında olmayabilirsiniz. Fakat tehlike büyüktür! Oyunuyla, eğlencesiyle, nefse hitap eden diğer unsurlarıyla… Binaenaleyh bu noktada bize düşen, hocalarımız ve büyüklerimiz tarafından söylenenlere, “ale’r’re’si ve’l-ayn” deyip, itaat etmekten ibaret olmalıdır. Öyle değil mi? Her şey herkese, hatta faydalı her kitap, enfes ve güzel bir yemek bile sıradan her insana tavsiye edilmez, edilemez.

Bilindiği üzere her şeyden evvel günümüz itibariyle internet, zararları bir yana, âdeta (doğrusuyla eğrisiyle, iyisiyle kötüsüyle karmakarışık) bir bilgi çöplüğüdür. Haliyle her önüne gelen bundan istifade edemez, bilakis farklı yönlerden sıkıntılara maruz kalabilir. Bilirsiniz, Mecelle hukukumuzun önemli maddelerinden biri de, “Def’-i mefsedet celb-i menâfi‘den evlâdır” kaidesidir. O bakımdan önceliğimiz faydalanmaktan ziyade, zararlarından korunmak olmalıdır.

Bizim yapmaya çalıştığımıza gelince…

Malumunuz, gerek makale gerekse sorulara cevap tarzında kaleme aldığımız meselelerin hemen hepsi de, içtimai hayattaki ihtiyaca matuf mesele ve mevzulardan ibaret. Kafa karıştıracak, gönül bulandıracak herhangi bir şeye yer yok sitemizde… Dileyen, ihtiyaç hisseden açar, bakar. Bu arada varsa gözüne ilişen bir hatamız, onu da hatırlatıp bize yardımcı olabilir. Ancak bizim kimselere de referanslar verip, gel aman oku, diyecek halimiz de buna ihtiyacımız da yok, olamaz da. Filasıl bu iş, ihtiyaç ve zaruretten doğmuş bir hizmettir. Karınca kadrince, vüs’atimiz ve sağlığımız elverdiğince îfa etmeye gayret ediyoruz. Mevlâm rızâsına muvâfakattan  ayırmasın. İfade ve istifadeden mahrum kılmasın. Tek dileğimiz de budur.

*** 

İkinci sorunuza gelince...

Dua ve İbadetler isimli kitapçıktaki bütün tavsiye ve usul zaten Hazretimiz'den (k.s.) menkul dua ve ibadetlerdir. Bunları tam ve kâmil manada yapabiliyorsanız, yeter, yeter de artar bile... Ama bununla kastınız daha farklı şeyler ise, o husustaki düşünce ve isteklerinizi Fazilet müessesemizdeki vazifeli arkadaşlarımıza bildiriniz, onlarla paylaşınız, bizimle değil.

Vesselâm.

Go to top