Sa. hocam siteden araştıramadım. Şu an sorun var açılmıyor.

Muhterem hocam, Bana bugün sorulan bir soruya yardımcı olursanız sevinirim. Eşine şöyle şöyle yaparsan seni boşarım, diyen bir erkeğin, eşi de aynı şeyi yaparsa evliliğin durumu ne olur?

Allah razı olsun. Hüseyin Yakut – Din görevlisi / Almanya

*******

Ve aleyküm selam Hüseyin hocam;

Sitemiz maalesef gene kapalı. İnternet hizmeti veren firma bizim siteden şikâyetçi. Fazla yüklenme oluyormuş, makineleri kaldırmıyormuş, falan filan… Zannediyorum bizdeki trafiğin yoğunluğu dikkatini çekiyor, ödenen ücretin yükseltilmesini bekliyor. Bizim de verecek durumumuz yok, çünkü ticarî çalışan bir site değiliz. Google reklamları da malum, çok cüz’î rakamlar. Şu anki aidatı bile zor karşılıyor. Bakalım, hayırlısı… Bir çıkış yolu arıyoruz, bulabilirsek devam ederiz. Ve illâ felâ…

Sorunuza gelince…

“Eşine ‘şöyle-şöyle yaparsan seni boşarım’, diyen bir erkeğin, eşi de aynı şeyi yaparsa, evliliğin durumu ne olur?”

el-Cevap: Talâk-ı ric’î vâki olur.

Açıklama:

Bir kimse karısına ‘sen bu işi yaparsan boşsun’ dese, hanım o işi yapmazsa zaten bir şey icap etmez. Fakat yaparsa ric’î talak meydana gelir, yani bir talâkı gider, geriye iki talâkı kalır. Tekrar karısıyla yaşamak isterse ric’at etmesi (dönmesi) gerekir. Ric’at söz ile olduğu gibi fiil ile de olur. Yani ric’î talakta erkek, iddet zamanı içinde, söz ile veya fiilen eski nikâha dönebilir. Hatta hanımı istemese de, yeni bir nikâha gerek olmadan evliliğe devam edebilir.

Velhâsıl, ric’î talakta erkeğin hanımını tekrar alabilmesi, evliliği sürdürebilmesi için, Hanefî ve Malikî mezheplerinde şâhide lüzum olmadan, kocanın ’Önceki nikâha döndüm’ demesi yetişir. Yahut, önceki nikâha dönmek niyeti ile hanımını öpmesi veya şehvetle elinden tutması da kâfidir. Nikâh tazelenmiş olur.

Şâfiî ve Hanbelîlerde ise, iki şâhit yanında, ’Önceki nikâha döndüm’ demesi lâzımdır, velinin bulunması ve izin vermesi gerekmez. Fakat kişi, karısına ‘şu işi yaparsan üç talâk ile boşsun’ derse, bu takdirde üç talâkı da gider.

Allah’a emanet olunuz.

Go to top