selamun aleyküm hocam

hocam silerek temizleme hususunda verdiğiniz cevap ile ilgili kafama birşeyler takıldı.illaki 3 kere farklı bezle yada bezi 3 kere yıkayıp 3 kere silmek gerekir mi.bu çok meşakkatli ve zor geliyor bana.sizden sonra birkaç hocaya daha sordum onlar illa ki 3 kere silmek gerekmediğini 1 kere silmenin de yeterli olduğunu söylediler.siz bunu söylerken takva cihetinden dolayı mı söylediniz yoksa farz olduğu için mi söylediniz.çünkü ben bu zamana kadar böyle hem 3 kere silmek hemde o bezleri 3 kere yıkamak gibi bir şey yapmadım.çevremde de kimse böyle yapmıyor.eğer bu 3 kere kesin gerekli ise bizim evde ve birçok tanıdığımın evinde birçok yer necaset olmalı.bu konuda işin fetva yönü tam olarak nedir hocam.Allah razı olsun. Ezgi Konak – gmail

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Mutlak manada “silerek temizleme”; bıçak, cam, cilalı tahta, düz mermer ve tepsi gibi şeyler için geçerlidir. Bu eşya ve söz konusu yerler, yaş veya kuru bir necasetle pislenirse, yaş bir bezle veya süngerle-paspasla yahut toprak gibi bir şeyle silinerek temizlenebilir. Ancak pisliğin tamamen çıktığı kanaati hâsıl olmalıdır. Bunun için de ihtiyaten bu işi üç kez tekrarlamak muvafık ve münasip olur.

Fakat üç kere temiz bir bezle-paspasla silmek zor geliyor ve meşakkatli oluyor, çevremde de kimse böyle yapmıyor, ben bu işi bir defada hallediyorum, temizleniyor, kalbim de mutmain oluyor diyebiliyorsan şayet, bildiğin gibi yapabilirsin. Sana kimse de illâ da üç-beş-yedi kez yıka-sil diye ısrar etmez, edemez. Bizim söylediklerimiz de sizi bağlamaz, maddi herhangi bir müeyyidesi (yaptırımı) de yoktur elbette...

Lâkin şunu da hatırımızdan çıkartmamamız lazım;

Takvâ sahibi bir mü’min, her şeyde olduğu gibi, temizlikte de en iyi, en a‘lâ, en güzel, en sağlıklı olana talip olmalı; bu düstura, bu usûle uymaya gayret etmelidir.

Bu meyanda isterseniz su ile yıkamak suretiyle olan temizliğe de kısaca temas edelim.

Fıkıh kitaplarımızın taharet bahsinde beyan olunduğu üzere, maddi bir pislik, yağmur-dere-deniz suyu gibi mutlak sularla temizlenebileceği gibi; çiçek suları, gül suyu, sebze ve meyve suları gibi bazı mukayyed sularla da temizlenebilir. Hatta başka su bulunamadığı takdirde, abdest veya gusülde kullanılmış su ile dahi o tür temizlik yapılabilir.

Gözle görülür cinsten olan bir necasetin-pisliğin temizlenmesi; pisliğin eserleri, yani varlığı, kokusu ve rengi giderilinceye kadar yıkamakla olur. Burada yıkama sayısı mühim değildir.

Eğer pislik, mesela idrar gibi, göze gözükmeyen, kurumakla geride hiçbir iz bırakmayan cinsten ise, bunun temizliği, idrarın bulaştığı kısmın bir kapta 3 defa ayrı su ile yıkanması ve her defasında da suyun insanın vargücüyle sıkılması ile olur.

Ancak kirli eşya, meselâ hasır, keçe, halı, v.s. gibi sıkılamayan cinsten olursa, yine bir kap içinde 3 kere yıkanır, her seferinde de kurulanır. Bu eşyaların, damlaları kesilinceye kadar asılmaları, kurumaları-kurulanmaları yerine geçer. Böyle bir eşya, kap içinde yıkanmaz da akarsu içinde veya üzerine sular dökülmek suretiyle yıkanırsa, kendisinde necasetin eseri kalmayınca temizlenmiş olur. Ayrıca sıkılmasına, kurutulmasına gerek kalmaz. Bunların farklı temizleme usûlü için bkz.

 http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2870-halidaki-necaseti-temizleme.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2871-koltuktaki-necaset.html

Rabbim cümlemizden razı olsun. 

Go to top