Selamün aleyküm hocam; ben tekamül mezunu bir hocayım, sizin sitenize baktım, ilmi çalışmanızı gördüm.. Bir arkadaştan da bi ara Fazilet takviminde çalıştığınızı dinledim.. Sormak istetiğim şey; ilm sahibi olmak için nasıl bir çalışma yapmalıyım, nereden başlamalıyım? Bunu en içten düşünce ve duygularımla (samimiyetimle) soruyorum hocam.. Sizden cevap bekliyorum; nasıl bi çalışma takip etmem gerekir? Sizin çalışma planınız, şekliniz nasıldır? Yunus şahin - facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Hüsn-i zannınız için teşekkür ederim. Keşke düşündüğünüz gibi olabilsek… Dualarınızı bekler, niyet ve düşüncenizden dolayı da tebrik ederim. Rabbim rızasına muvafık şekilde muvaffakıyetler nasip eylesin.

Malumunuz, ilim sahibi olmak bizler için aslî gaye değil; asıl hedefe ulaşmak yani İslâm’a hizmet yolunda Allah Teala’nın rızasına nailiyet için bir vasıtadır. Binaenaleyh öncelikle bunu hiç ama hiç hatırdan çıkartmamamız lazım. Necat / kurtuluş, hidayet yolunda Hakk’ın rızasını talep yönündedir. Eğer ilim kurtarıcı olsaydı, Şeytan kurtulurdu. Öyle değil mi? Oysa bilakis ilmine güvenerek / ilmi sebebiyle ebedi-sermedi husrânı boyladı!

Sadede gelecek olursak, hulâsaten şunları söyleyebiliriz:

Sorduğunuz meselenin temeli filasıl çalışmakla alakalıdır. Hatta çalışmak, çalışmak, çalışmak… ve neticesini Mevlâ-yi Zû’l-Celâl’den beklemek diye özetleyebiliriz. O’ndan, daima faydalı ilimleri talep, faydasız olanlardan korumasını dilemeliyiz.

Çalışmak ama, peki nasıl çalışmak? Düzenli-sistemli-proğramlı bir çalışma... Öyle uluorta, rastgele değil tabii. Bunun için de yine Kur’an-ı Kerim’in, Sünnet-i Seniyye’nin ve başta Hz. Üstâzımız (k.s.) olmak üzere Pîrân (kaddesallahu esrarahum) Hazerâtının tavsiyelerine uyup, gösterdikleri talim ve terbiye usûlüne riayet ederek… Aksi takdirde yapılan çalışmalar verimsiz, emekler heba olmaya mahkûmdur. Bu sahada (İslâm’da eğitim-öğretim metodu mevzuunda) yazılmış eserler çoktur; araştırır, bulur, okur ve ona göre hareket edersiniz. Burada bunları sayıp dökmenin bir manası olmaz.

Okuma ve ihtisaslaşmada takip etmemiz gereken yol ve usûle gelince…

Öncelikle ihtisas yapmayı düşündüğünüz alanı belirleyin.

1- Akaid-kelâm mı, fıkıh mı, siyer-İslâm tarihi mi, tasavvuf mu, tefsir veya hadis alanı mı..? Bunu tayin ve tesbit ettikten sonra okumalarınızı-çalışmalarınızı o sahaya teksif edin.

2- Ya da bunların tamamında belli bir seviyeyi yakalayabilmek için, hepsini birlikte götürmeye çalışın.

Ancak, İslamî ilimlerin hemen hepsi de birbiriyle rabıtalı olduğu için, âcizane mülahazam; ikinci şıkkı tercih etmeniz daha muvafık ve daha faydalı olur. Maamafih tercih sizin.

Son söz, eskilerin tabiriyle;

“Gayret bizden Tevfik Allah’tan.”

Go to top