H. aksamlar hocam hanimin resmen eşinden ayrilp ölmuş babasndan maaş almasi helalmidir.dinen nikah mevcut ve birlikde oldugu halde.. Humeyra Yalçınkaya – Facebook

*******

Selâmün aleyküm. 

Hayırlı akşamlar kardeşim;

1- Bilindiği gibi bu vb. işlemlere dair kanun ve düzenlemeleri yapan, yani bir işçi veya memurun çalışma şartlarını, emeklilik ikramiye ve maaşlarını belirleyen devlettir. Uygulayan da ya devlet veya işverendir. Bu durumda bunların koyduğu şartlara uymak gerekir. Bir kadının, hakkı olmayan babasının emeklilik maaşını alması dinen caiz olmaz, ahlâken de doğru bir davranış değildir. Hatta devlete ait olan parayı aldığından birkaç kişinin değil, bütün milletin ve devletin hakkını yemiş oluyor ki, çok geniş manada bir kul hukukuna girer. Düşünsenize; kimi bulup da nasıl helallik dileyecek!

Binaenaleyh bu şekilde maaş alabilmek için evlilikte hile yapmak haramdır. Hileli boşanma sonucu alınan bu para, helâl olmaz. Maalesef bazı kadınlar, hayatta olmayan babalarının maaşını almak için, eşlerinden anlaşmalı olarak resmen boşanıyor. Mahkeme kararı ile resmî olarak boşanan çiftler, eski eşleriyle dinî nikâhla aynı evde yaşamaya devam ediyor. Kâğıt üzerinde meydana gelen bu değişiklik sebebiyle ilgili kurum, söz konusu kişiye babasının maaşını ödemek zorunda kalıyor. Aynı yerde yaşamalarına rağmen, dul göründüğü için babasının maaşını almayı sürdürüyor. Bildiğimiz kadarıyla, tesbiti halinde pek caydırıcı bir cezai müeyyide de uygulanmıyor. Oysa anlaşmalı olarak resmen boşanıp haksız yere ölen annesinin ya da babasının maaşını almak, kanuni yollarla kılıfına uydurup kurumu / devleti dolandırmak kesinlikle caiz değildir. Ölen kimselerin hangi çocuklarının yardım alacağı kanunda bellidir. Maaş almak için boşanmak, belki yasalar bakımından mümkün olabilir; ama İslâm hukukunca hiledir, meşrû değildir, helâl olmaz.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi, burada bir hak ihlâli vardır, hakkımız olmayan bir şeyi almak kul hakkına girer. Filasıl böyle bir tutum bir Müslüman’a yakışmaz. Gerçekten ihtiyaçları varsa, devlet onlara değişik yollarla gerekli yardımı yapıyor zaten...

2- Erkek veya kadın eşinden boşanmak niyetiyle, mahkemeye müracaat ettiğinde, hâkime vekâlet verdiklerinden dolayı, hâkim de onları boşuyor. Dinimize göre evlilik, üç talak / boşama ile sona ermektedir. Sizin mesajınızda da belirttiğiniz üzere, dinen tekrar evlenmeleri mümkün. Zira mahkemenin boşaması fıkhî tabiriyle talak (boşama) olmayıp ‘tefrik’ yani ayırma, evliliği sona erdirmedir. Bu şekilde boşanan eşler isterlerse yeniden evlenebiliyor. Ancak yeniden nikâh kıyılması ve kadına mehir verilmesi gerekir.

3- Bu alınan maaş haram olduğu için, hiçbir şeyde kullanılamaz. Alanın devlete iade etmesi gerekir. Hatta bu para ile yapılan hac ya da umre gibi ibadetler, fıkhî bakımdan geçerli olsa bile, ona sadece vebâli kalır, herhangi bir sevap alamaz. Zira haram parayla yapılmıştır.

S o n u ç

Ülkemiz genelinde özellikle bazı bölgelerde kadınlar, anlatıldığı gibi resmî boşanma hilesi ile babasının, ya da sağ kalan eş, ikinci kez evlendiği halde resmî nikâhını yapmayarak, ölen eski eşinin maaşını alıyor. Bu da kesinlikle caiz değildir. Bunların ilgili kuruma maliyetinin sağlık harcamalarıyla birlikte çok yüksek rakamları bulduğu bilinen bir gerçek. Bu durum, tek kelimeyle ‘yolsuzluk’tur! Böyle bir maaşın alınması kesinlikle helâl değildir. Çünkü kişi maaşı alabilme ölçülerine, şartlarına sahip olmadığından, yani evli olduğu halde evli değilmiş gibi gözüktüğü için böyle bir maaşı alması haramdır. Dini bakımdan nikâhlı olup olmaması ise hükmü değiştirmez.

Unutmayalım ki;

Müslümana yakışan, her yerde her zaman doğruluk, dürüstlüktür. Emrolunduğu gibi istikamet üzere olmaktır.

Müslüman, hak etmediği bir kazancın helâl olmadığını, bunun kendisine büyük bir vebâl ve sorumluluk yüklediğini bilen kimsedir.

Müslüman, ölen babası-anası gibi bir gün kendisinin de öleceğini ve Allah Teâla’ya hesap vereceğini bilen insandır.

Müslüman, devlet dini nikâhlı olduğunu bilmese de, her şeyi eksiksiz-noksansız bilen, gören ve haberdâr olan Rabbini (c.c.) unutmayan şahsiyettir.

Go to top