Selamün aleyküm hocam, çiğ balık çiğ et ve çiğ yumurta yemek caiz mi? Allaha emanet olunu. Cansu Solmaz Özbakırcı – İstanbul

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Et-balık veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen mahzuru yoktur. Binaenaleyh bunların, bazı zararlarından dolayı, eğer aksi yönde bir zaruret yoksa, bu şekilde yenmemesi daha güzeldir. Hatta "tıbben bazı zararları olduğu için caiz değildir" diyen âlimler de vardır.

Ancak çiğ köfte, pastırma, sucuk, salam ve suşi yemekte mahzur yoktur. Çünkü etin içerisinde mevcut olan bazı zararlı unsurların, baharat gibi maddeler veya sair ameliyeler sebebiyle öldüğü bilinmektedir. Bu şekildeki etin hükmü, pişmiş gibi olduğu yönünde kat’iyyet kazanır.

N e t i c e :

Çiğ et-balık-yumurta yemek haram değildir. Bunların haram olduğunu belirten sarih bir delil yoktur, dolayısiyle aslolan helâl olmaktır. Bir delil bulunduğunda ise hüküm değişir. Bazı âlimler, zararlı olacağından ötürü mekruh demişlerdir. Mesele tıbbîdir, tıbben yenmesi sakıncalı ise mekruh veya sakınca durumuna göre haram hükmünü alabilir.

Bir başka izahla; çiğ et-balık veya yumurta yenmesi, biraz önce de ifade ettiğimiz gibi,  esasen tıpla alakalı bir mevzudur. Bu da şu manaya gelir: Eğer balığın veya etin çiğ yenmesi sağlık açısından mahzurlu ise, bu sakıncaya göre bir hüküm ortaya çıkar. Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir rahatsızlık sebebi oluyorsa, ‘çiğ balık yenmesi haramdır’; daha düşük bir rahatsızlık sebebi oluyorsa ‘mekruhtur’; tıbben hiçbir sakıncası yoksa ‘yenebilir, mubahtır’ denir.

Mevzu ile ilgili ayrıca bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1013-susi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2593-dorukbs.html

Go to top