Selamun aleykum hocam;

Siteden soru soramıyorum. Okul dersleri için adak adanır mi? İlim öğrenmek farz. Ve bioloji, kimya, matematik vs ilimler farz-ı kifâye midir? Allah razi olsun hocam. Cyda Zvli – messenger / ABD

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bir ara yaşadığımız problem çözüldü. Şu an siteden de ulaşabilirsiniz. Ama fark etmez, oradan veya buradan sormanızda herhangi bir sıkıntı yok.

Adadığın adağı, derslerinde muvaffak olmayı beklemeden ifa et / yerine getir; böylesi âdap ve usûle daha uygundur. Başarını da hızlandırır. Öbür türlüsü, yani işin hallolduktan sonra adağı yerine getirmek pek hoş karşılanmamıştır. Nitekim bir hadîs-i şerifte, böyle bir adak, "sadece cimrinin malını eksiltmiş olur" [Buhârî, Sahih, Eymân, 26; Müslim, Sahih, Nezir, 2] buyrulmuştur.

Evet, söz konusu ilimlerde ve benzeri bir takım alanlarda derinleşip uzmanlaşmak farz-ı kifâyedir tabii… Yani bazılarının bu alanlarda ihtisaslaşmasıyla diğerlerinin üzerinden o yükümlülük kalkar, kalkabilir. Herkesin uzmanlaşması gerekmez.

Ancak o ilimlerde de sizin sözünü ettiğiniz manadaki miktarını öğrenmek, o dalların temel bilgileridir, okul derslerinizin gereğidir, onları öğrenmeniz icap eder. Bunlar ecdadımızın tabiriyle mevzûâtü’l-ulûm, günümüz deyimiyle genel kültür kategorisine girer. O bakımdan ihmâl etmemek gerekir. Zaten sınıfınızı geçmeniz de bu dersleri vermenize bağlıdır herhalde… Öyle değil mi?

Rabbim cümlemizden râzı olsun.

Ebeveynine, kardeşlerine, arkadaşlarına da selamlar…

Go to top