Sizden çok özür dileyerek mecbur kaldığım için bazı şeyler sormak istiyorum.

1. Bir kadın fercine parmak soksa lezzet duyarsa gusül gerekir deniyor. Parmak değil de pamuk, bez, peçete vs tıkadığında eğer istemsiz lezzet duyarsa gusül farz olur mu?

2. Jiletle etek tıraşı olurken jiletin organın iç kısmına değmesi durumunda eğer lezzet hissi oluşursa gusül gerekir mi?

Bu sorularımı başka türlü nasıl soracağımı bulamadım. Sizden çok özür dilerim.birçok ilmihale baktım. Yayınlanması uygun değilse özelden bana cevap yollarsanız sevinirim. Ya da daha farklı düzenlerseniz iyi olur. Lütfen kusura bakmayın. İsim mahfuz – gmail

*******

Selamün aleyküm.

Rica ederim kardeşim; yazdıklarınızda filasıl özür dilemeyi icap ettirecek bir durum yok. Dinî meseleleri öğrenmekte hayâ söz konusu olmaz. Dolayısiyle utanmaya gerek yoktur; çünkü öğrenmemekle ortaya çıkacak sonuç, onu öğrenmedeki utanmadan daha büyük ve daha ağır olur.

 1- Ön ve arka yoldan birine herhangi bir zaruretten dolayı parmak veya pamuk ya da bez, peçete yahut başka bir cismi sokmak guslü gerektirmez. Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında da bir fark yoktur. Fakat cinsî bir zevk ve hazz alma düşüncesiyle ön tarafa parmak sokulursa, bundan dolayı gusül lazım gelir.

 Ayrıca bir zaruretten dolayı da olsa, mesela kadının fercine plastik âletin (veya parmağın ya da bir başka cismin) sokulması halinde, sizin tabirinizle 'istemsiz' de olsa şehvet duymuşsa yıkanması gerekir, duymamışsa gerekmez.

Bunun için bir kadın, kadın hastalığından dolayı doktora muayene olurken, cinsî bir hazz duyarsa bundan dolayı gusül gerekirken, cinsî hazz duymazsa hiç bir şey icap etmez. Doktor kadın da olsa, erkek de olsa hüküm aynıdır. [İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, 1, 112]

Önümüz mübarek Ramazan ayı, bu sebeple oruçla ilgili de kısaca bir şeyler söyleyebiliriz. Mesela bu cümleden olarak, muayene olmak orucu bozmaz. Binaenaleyh dübüre veya ferce kuru olarak parmağın girmesi de orucu bozmaz, fakat yaş olursa bozar. Doktorun avret yerlerine bakmasından dolayı da gusül gerekmez.

2- İkinci sorunuzun cevabı, aslında ilk sorunun cevabında mündemiç (onun içinde mevcut). Yani lezzet hissi oluşursa / şehvet duymuşsa yıkanması gerekir. 

Go to top