mrb hocam son cevapladığınız krediyle ilgili soruda [http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3308-kredi-borcu-ve-vebali.html]  Bakara Suresinin 155-157 ayetlerinin mealini vermişsiniz "çaresiz" diye başlıyor verdiğiniz meal ama başka sitelerde "andolsun" diye başlıyor hangisi doğru tşkler saygılarımla Tuncay Bey – Facebook

*******

Selamün aleyküm.

Merhaba kardeşim;

Zikri geçen meal, Elmalı’lı merhuma aittir. O öyle başlıyor bu ayetin mealine…[Bkz. Hak Dini Kur’an Dili, Eser Kitabevi, İstanbul, 1971, 1, 544]

Sadedinde olduğumuz kelimenin tahliline gelince…

“Çaresiz”, çarnâçar demektir; yani mecburen, zaruri olarak, ister istemez, herhalde, muhakkak, şüphesiz manalarına da gelir.

Görüldüğü üzere son devrin büyük âlim ve müfessiri Elmalı’lı Muhammed Hamdi Efendi merhum, kelimeyi çok yerinde ve pek isabetli kullanmıştır. Edebiyatta, yazı ve hitap üslûbunda aynı manaların hep aynı kelimelerle değil, ayrı lafızlarla ifadesi esastır. O da edebî noktadaki üstünlüğünü böylece ortaya koymuştur.

Bu ayetin mealinde “Andolsun”, “Yemin olsun ki” kavramlarını kullananlar olduğu gibi, “Mutlaka”, “Hiç şüphesiz”, “Elbette”, “Muhakkak ki” mefhumlarını istimâl edenler de vardır. Yerine göre hemen hepsi olabilir, mana bakımından herhangi bir mahzur söz konusu olmaz.  

Tamam mı sevgili kardeşim?

Go to top