Selamün Aleyküm abi,

İzninizle bir kaç sorum olacaktı, lütfedip cevap verirseniz duacı olurum.

1. Mukabele okunurken ha mim lere gelince ara vermemeli deniliyor ve çoğu yerde uygulanıyor. Bu uygulama doğru mudur, sünnette bir yeri var mı?

2. Mukabele okurken yorulmaktan ötürü ara verip ilahi kaside söylemenin bir sakıncası olur mu?

3. Bazi hanımlar hayzi başlamadan bir kaç gün önce hafif bulanıklık gördüklerini söylüyorlar. Bu önceki gördükleri hafif ya da bi kaç damla bulanıklık oruca zarar verir mi, âdetten mi sayılır?      

ALLAHA Emanet Olun abi. hadime hadime – gmail

*******                       

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- O hususta bir bilgim yok, mutemet kaynaklarda da rastlamış değilim. Bir şeyin çoğu yerde ve çoğunlukla yapılıyor olması, tek başına onun doğruluğuna delil teşkil etmez. Sağlam kaynaklara istinat etmesi gerekir. Eğer sizin bildiğiniz sahih bir şey varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.

2- Mukabeleye (Allah kelâmının arasına) kaside-ilahi gibi şeylerin karıştırılması herhalde münasip olmaz, kıraat âdâbına uygun düşmez. Hele hele Tarîkat-ı Aliyye-i Nakşibendiyye-i Müceddidîn yolunda asla müsaade olmaz. Yorulduysanız bir abdest tazeleme molası verebilirsiniz.

3- Bulanık kan âdet kanından sayılır. Dolayısiyle oruca engeldir. Bu kan, siyah, kırmızı, yeşilimtrak veya sarı olabileceği gibi, bulanık ve toprak rengi de olabilir. Hayızdan sayılmayan akıntı bembeyaz bir renkte olur.

Go to top