Selamün aleyküm hocam, bir hadis var, kalpleri kuş kalbi gibi olan insanlar cennete girecek diye, bu hadis sahih midir ve kimdir bu kuş kalpli insanlar?  Emin Ali Dağdeviren – İstanbul

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mealini zikrettiğiniz hadis-i şerif sahihtir ve Kütüb-i Sitte’den Müslim’de şöyle geçmektedir:

حَدَّثَنَا حَجَّاجُ بْنُ الشَّاعِرِ حَدَّثَنَا أَبُو النَّضْرِ هَاشِمُ بْنُ الْقَاسِمِ اللَّيْثِىُّ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ - يَعْنِى ابْنَ سَعْدٍ - حَدَّثَنَا أَبِى عَنْ أَبِى سَلَمَةَ عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِىِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ « يَدْخُلُ الْجَنَّةَ أَقْوَامٌ أَفْئِدَتُهُمْ مِثْلُ أَفْئِدَةِ الطَّيْرِ » .

Manası: “Cennet’e, kalpleri kuş kalbi gibi (saf ve hassas) olan insanlar girecektir.” [Müslim, Sahih, Cennet, 27] 

Bu hadis-i şerifte; hem kalp temizliğine, gönül zenginliğine hem de Allah Teâla'ya duyulan haşyetteki (korku-ürperme-saygı) hassasiyetine dikkat çekilmiştir.

Bu hasletlerin sahibi olan mü’minler Kur’an-ı Kerim’de de şu İlahî beyanla anlatılmıştır:

Hakiki mü'minler ancak o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir, karşılarında O’nun âyetleri okunduğu zaman imanlarını artırır ve (onlar yalnız) Rablarına tevekkül ederler (O’na güvenip dayanırlar).[Enfâl, suresi, 2]

Rahmet-bereket, selâmet ve saâdet dârına / yurduna katı, kirli ve karışık bir kalp, kötü ahlâk, süfliyat ve felâket yolundan gidilemeyeceği âşikârdır. Bu yüzden hadis-i şeriflerde Cennet’le müjdelenen insanların çoğu, temiz bir kalbe sahip olmanın yanı sıra Allah Teâla’ya karşı kulluk şuuru içinde hayatını sürdüren ve kalbinin temizliği davranışlarına akseden / yansıyan güzel ahlâklı kimselerdir.

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimize,

İnsanların Cennet’e girmesini en çok sağlayan şey nedir?” diye sorulduğunda O,

“Takvâ (Allah korkusu ile haramlardan, mekruhlardan ve şüphelilerden dahi kaçınma şuuru, hasleti) ve güzel ahlâktır.” [İbn Mâce, Zühd, 24] cevabını vermiştir. 

Allah'a karşı ittika / haşyet / korku, ihtiram / saygı içinde olmanın Cennet’e girmek için bir vesile olduğunu hatırlatan Rasûl-i Ekrem Efendimizin (s.a.v.) şu beyanları da çok ibretâmizdir:

Bir dağın tepesinde ezan okuyan ve namaz kılan bir koyun çobanından Allah Teâla râzı / hoşnut olur ve buyurur ki;  “Şu kuluma bakın. Benden korkarak ezan okuyor ve namaz kılıyor. Ben bu kulumu affettim ve onu cennete koydum.” [Ebu David, Sünen, Sefer, 3]

Evet, bilindiği üzere kulu Allah’a götüren yollar çoktur… Hatta mahlûkatın nefesleri sayısıncadır. Binaenaleyh Cennet ve Cemâl-i İlahi’ye kavuşacak zümrelerden biri de, kalpleri kuş kalbi gibi saf, tertemiz ve hassas olan mü’minlerdir.

 

 

Go to top