Selamün Aleyküm hocam

Geçmiş kurban bayramınızı tebrik eder iki cihan saadetimize vesil olmasını temenni ederim

DÜn bir camide başımıza gelen hadisede tereddüte düştüm; size sual etmek istedim.

Şöyle ki; İmam akşam namazını kıldırıyordu. ikinci rekatte secdeye gittiği zaman mikrofon çok ses ve cızırtı yaptı ve cemaatin arka saftaki bir kısmı 1.secdeden kalkış tekbirini ve ikinci secdeye intikal tekbirini işitmedi. Böyle olunca tek secde yaptılar ve daha sonra ikinci secde sonundaki kalkış tekbirini duyup kalktılar. Bu hadisede cemaatin durumu ve namazın hükmü nedir? Abdülhamid Karaman – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; bilmukabele bizler de sizlerin bayramınızı tebrik ile dâreynde saadet ve selametler niyaz ederiz.

Sualinize gelince…

Malum olduğu üzere her rek’atte iki secde yapılması farzdır. Bilerek biri yapılmazsa namaz bozulmuş olur. Unutulursa selâmdan önce ilâve bir secde ve ardından da sehiv secdesi yapılarak namaz tamamlanır. Tamamen unutulmuş ise namazın yeniden kılınması gerekir. Bu durumda imamın ve onu tam olarak duyup uyanların namazı tamam, diğerlerinin (tek secde edenlerin) namazı fasit olur, iâde etmeleri icap eder.

Ayrıca imam hem görülmüyor hem de sesi duyulmuyorsa, o takdirde müezzinin ya da imamı duyan birilerinin iftitah ve intikal tekbirlerini tekrar etmesi iktiza eder, mütâbeat / uymak için yalnızca hoparlör kâfi gelmez. Hoparlör sadece gerekli yerde sesi yükseltmeğe yarar. Bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3292-hoparlorle-imama-uymak-caiz-mi.html

Go to top