Kıymetli Hocam Selamun Aleyküm,

Eşimin bir sorusu olacaktı aynen naklediyorum;

"Hocam salatı nariyeyi hatmi yapılmasını burda hocalarımız uygun görmüyor. Ağır bir hatim olduğunu ve yarardan çok zarar verebileceğini söylüyorlar. Ne yapmamıız lazım, bir takım istek ve dileklerimiz için nariye hatmi yapabilir miyiz."

Selam ve dua ile..

İsmail 6ok - Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mâlum olduğu üzere yüce dinimiz İslâm’da ve bâhusus tasavvuf yolunda itaat ve teslimiyet esastır. Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in üslûbiyle, “Semi‘nâ ve eta‘nâ” deyip mucebince âmil olmamız gerekir. Madem hocanız / hocalarınız öyle söylüyor, yapılması gereken, söylenene itaat etmektir. Kendi bildiğine ya da birilerinin söylediğine göre hareket etmek değil. Bu inceliği idrâkte neden zorlanıyoruz, onu da tam olarak anlayabilmiş değilim. Bu aynen askerin kendi komutanına itaati gibidir, bir başkasının komutuna uyması halinde durum ne olur, düşünsenize…

Evet, Salât-ı Nâriye de diğerleri gibi adı üstünde bir salâttır. Elbette onun da bildirilen bir okuma usûlü-âdâbı vardır, çeşitli esrâr ve faideleri mevcuttur, okunur ve bi-iznillâh istifade edilir. Bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2928-salat-i-tefriciye-ve-hatmi.html

Ve yine buyrulduğu üzere salavâtlar ‘aspirin gibidir, okumak için bir reçeteye ihtiyaç yoktur’; yani izne tâbi değildir. Fakat nasıl ki aspirini hemen her rahatsızlık için herkesin alması uygun olmayıp, bazılarında yarar yerine büyük zararlar tevlid ediyorsa, mânevi ilaçlar da böyledir. Her dua-niyaz, her salavât, her zikr u fikr, tesbih ve tehlil herkese muvafık olmayabilir. Bunu da hâzık hekim, sahasının mütehassısı olan zevat belirler. Mesela sağlık alanında en azından aile hekimi tayin eder, öyle değil mi? O halde kafamıza, okuduklarımıza, duyduklarımıza göre değil, müsaade edilenlere göre hareket etmemiz, denilenleri denildiği gibi yapmamız gerekir. ‘Ben ömrümde izinsiz bir dua bile okumadım’ diyen Zât-ı Şerif’in (k.s.) müntesipleri olarak bu sözü hayatımızda düstur edinmemiz iktiza etmez mi?

Bir okuyucumuza verdiğimiz son cevapların hemen hepsi, esas itibariyle bu mevzuyu alakadar etmektedir. Onları ve o yazılarda atıfta bulunduğumuz linkleri dikkatle okumuş olsaydınız, herhalde bu soruyu sorma ihtiyacı hissetmezdiniz diye düşünüyorum.

Lütfen bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3390-aliyyu-l-kadr-sigasi-salavat.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3391-cuma-gunu-cuma-suresinin-9-10-11-ayetlerini-3-defa-okumak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3392-sene-basi-sene-sonu-dualari-sahih-midir.html

Mukabil selâm ve dualar…

Go to top