Selamun aleyküm değerli hocam. Evlatlık meselesinde günümüz medeni hukukunda evlatlık edinme şartları dinen uygun mudur? 

Evlatlık alınan çocuğun ergenlikle beraber mahremiyet problemi ortaya çıkıyor. 

Medeni hukuktaki şartlarda

1. Evlatlık edinen çocuğun soy bağı korunmalıdır. 

2. 40 yaşının altındakilere evlatlık verilmiyor. 

3. En az 1.5 - 2 yıl test süreci var. Muayeneler yapılıyor, cinsel sapkınlık var mı diye inceleniyor aileler ve psikoloji olarak ruh durumları da sağlıklı ise çocuk veriliyor. 

4. Zaman içinde de kontroller mevcut. 

Şimdi mahremiyet meselesine gelince , 

Çocuk 15 yaşına geldiğinde bakıcı ebeveyn 55 yaşında olacak. Baktığı, büyüttüğü çocuğa cinsel ülfet kuracak bir toplumsal bir örfümüz de yok denilerek Türk toplumunun sosyolojik durumu ile Arap toplumunda bir ayrıma gidiliyor. 

Ve Osmanlı Zamanında bütün Konak'larda evlatlık olarak beslemelerin olduğu da örnek gösterilerek , 

Maturidi anlayışla yani akıl ve kalp ekseninde onun felsefesini doğru anladığını söyleyen hocalar (ilahiyat) osm. Zamanında mahrem sorunu olmamıştı çünkü İstanbul Müslümanlığı Türk Müslümanlığıydı, diyorlar. 

Hatta Mısır'ın İslamiyeti kabulünü araplaşmayı seçerek olduğunu ve kültürlerini Araplaştırarak bunu yaptıklarını

Ama Türklerin ise maturidi anlayışla kültürün korunduğu, İslamiyeti bu kültüre göre şekillendirildiği ifade ediliyor.. 

Ya maturidiye iftira ediyorlar ya da biz maturidi felsefesini anlamıyoruz? 3. Bir şık bulmak ya da meseleye farklı yaklaşım getirmek mümkün müdür?                        

Kaldı ki bunu söyleyen hocalar Hanefi mezhebine göre cami avlusunda bir çocuk bulunsa ve onu bulan bu benim çocuğudur dese onu kütüğüne alabilir ifadesini örnek de gösteriyorlar. Biz islam hukukunda bu meselenin çocuğu korumak esasına göre olduğunu öğrendik. Daha sonra çocuğun gerçek anne babası geldiğinde de veriliyordu. 

Ama hocalar Arap fıkhını din diye öğrettiğimiz Zaman sıkıntılar çıkıyor diyerek farklı bir yaklaşım sergiliyorlar.. Biz de kitabu't tevhid okumadığımız için ya da anlayarak okuyamadığımız için maturidi Hakkında söylenenlere eyvallah diyoruz.. Bu durumu nasıl açıklamalıyız? Emre Karkar – Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Söz konusu ettiğiniz meseleyle ilgili olarak lütfen aşağıdaki linklere bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1437-evlat-edinme-ve-emzirme.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/521-feraiz.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1438-tup-bebek-edinmek-caiz-midir.html

Mukayese ve mestur-mukadder suallerinizle alakalı da mevzu üzerinde tezekkür ve tefekkürle sağlıklı bir neticeye varmaya çalışınız.

Kolay gelsin. 

Go to top