selamün aleyküm hocam. basında ve medyada çıktığına göre sanırım sizin de gözünüze ilişmiştir. akademisyen bir siyaset adamımız kendisine satrançla ilgili yönletilen soru üzerine şöyle cevap veriyordu:

“ben satranç oynarım. herkese de tavsiye ederim. satrancın din adına yasaklanmasını da son derece akıl dışı bulurum.”

bu konuda dinimizin hükmü, ehli sünnet imamlarının ve müçtehitlerinin görüşleri nedir? ayrıca geneli bakımından oyunlar hakkında bilgi verebilir misiniz? mesela domino, dama, okey vb. oyunlar.. m. reşit öner – istanbul

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle şunu ifade edelim; bu mevkideki / konumdaki bir insana böyle dinî bir soru sormak da, muhatabın buna din adına cevap vermesi de -takdir edersiniz ki- tek kelimeyle “yanlış”tır. 

Hadi soran sormuş, mâlumunuz bizde medya çalışanlarının tutumu ve durumu belli. Onlar için önemli olan, varsa yoksa sansasyonel (dikkat çekici, çarpıcı) haber ve yorumlara imza atabilmek… Doğruluğu-eğriliği, bunun toplumda hangi zararları tevlid edeceği fazla önem taşımıyor.

Peki onca bilgi-birikim ve tecrübeye rağmen, o soruya muhatap olanın bu cevaba cür’et etmesine / yeltenmesine ne demeli! Çokça mütecâsir bir davranış değil mi?

Halbuki kısaca, bunu bana değil, ehline-ilgilililerine sorun diyemez miydi? 

Maalesef ve maatteessüf bizde herkes her şeyi biliyor (!) ve de kendisini her alanda konuşmaya yetkili görüyor. Özellikle de dinî sâhada… Tabii bu menfî tutumun, kamuoyu baskısından başka bir müeyyidesi / yaptırımı da yok maalesef... Öyle olunca da tabiri caizse ‘atış serbest’! Dileyen dilediği gibi konuşuyor. Ahiretteki hesabı ise hiç düşünülmüyor!

Her ne ise…

Sıkıntının ne olduğu belli. Daha fazla bir şeyler söylemenin de bir faydası yok. Dile getirdiğiniz oyunlarla alakalı ise daha önce sualler soruldu ve cevapları da verildi.

Gerek satranç, gerekse diğer oyunlar hakkında bilgi ve Şer‘î / İslâmî açıdan hükmü için lütfen aşağıdaki linklere bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1113-satranc-oynamak-haram-midir.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2452-okey-dama-ve-domino.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2998-karsilikli-iddialasmak-ve-gayrimuslime-borc-meselesi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/3307-para-vs-karsiligi-olmayan-kumar-oyunlari.html

Go to top