Selamün aleyküm. Hocam, Kadının başını örtmemesi halinde kocasına günahı olur mu? Yoksa bu konuda da herkes kendinden mi sorumlu olur? Bilgehan Çelebi / Lefkoşa - Kıbrıs

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Erkek, hanımının dışarıda başı açık gezmesine rıza gösteriyorsa, kendisi de mes’ul olur. Ancak kendisi razı olmadığı halde hanımı başı açık dolaşıyorsa, mes’uliyet kadına ait olur. Erkek bundan dolayı mes’ul olmaz.

Kadın eğer tesettür ve dinin diğer emirlerini yerine getirmiyorsa, kocası ona nasihatta bulunur. Ona örtünmenin hükmünü ve ehemmiyetini anlatır. Bu mevzuda kaleme alınmış eserler okutmaya ve özellikle hanımlar arası dinî sohbetleri dinletmeye çalışır. Oralara katılmasını teşvik eder.

Bunu yaptığı halde bir türlü söz dinlemez, yola gelmezse, te'dip ve ebedî hayatını kurtarmak gayesiyle;

- Kendisine karşı biraz sert davranır.

- Bununla da yola gelmezse, geçici olarak ondan uzak kalması (yatağını ayırması) gerekir.

- Gene yola gelmezse, bu husustaki telkin vazifesi sona ermiş olur; artık vebâl kadına aittir.

Koca, İlahi emirlerin yerine getirilmesini sağlama hususunda bu gibi müeyyideleri (yaptırımları) uygulamayıp yalnızca nasihat etse, yine kadının günahından dolayı mes’ul olmaz. İllâ ki müeyyide uygulamak mecburiyeti yoktur. Önemli olan; gerekli nasihatı ve uyarıları yapmakla birlikte, kadının günahına kalben taraftar olmamak, rıza göstermemektir. 

Böyle bir kadını boşamak icap etmez. Özellikle yuva kurup çocuk sahibi olduktan sonra boşamaya başvurmak çok acıdır, büyük sıkıntı ve ıztıraplara yol açar. İslâm dininde mekruh olmakla beraber Hıristiyan ve Yahudi bir kadınla evlenmek caiz olduğuna göre, fâsika (günahkâr) bir Müslüman hanım ile evlenmek elbette caiz olur. Çünkü fâsıka da olsa Müslüman olan bir kadın, Yahudi ve Hıristiyan bir kadından (Ehl-i Kitap’tan) çok üstündür. Bu detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linklere bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/966-ehli-kitap-ile-evlilik.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/805-ehli-kitap-ile-nikah-dari-harpte-banka-faizi.html

Go to top