Selamun aleyküm,ben yatsı namazını geciktiriyorum ama şöyle geciktiriyorum.Ödevlerden veyahutta kolaylıktan gece yatmadan önce 22:45 gibi kılıyor 23:00 gibi yatıyorum.Sakıncası var mı?

Soru: Irem tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Hayır, yaptığınızın dinen / şer’an bir sakıncası yoktur, aksine müstehaptır. Müstehap için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-78.html

Evet, beş vakit namazları (vakti üçe böldüğümüzde) ilk vaktinde kılmak esastır. Ancak her şeyin olduğu gibi bunun da müstesnaları vardır. Mesela;

Öğle namazını -yaz mevsimine mahsus olmak üzere- ortalığın biraz serinlemesine te’hir etmek / ertelemek müstehaptır. Bu te’hir, sadece sıcak iklim halkı için de değildir. Her yerde uygulanması müstehaptır.

Yatsı namazını da gecenin ilk üçte bir vaktine kadar te’hir etmek müstehaptır. Bu geciktirmeyi, yaz günlerinde uygulamak, cemaatin azalmasına yol açacağından, imamlar bunu sadece kış mevsimlerinde yapmalıdır. Evlerinde kendi başlarına kılacak olanların ise (kadınlar dâhil) ertelemeleri müstehaptır. Ancak yatsı namazını her ne kadar son vaktine yani imsak’a kadar kılmak caizse de, gece yarısından sonraya yani gündüzün öğle vaktine mütenâzır / simetrik saate kadar da bırakmak mekruhtur. Bu durum aynen ikindi namazını güneşin kızıllığına (kerahet vaktine, batıştan yaklaşık 40-45 dk. öncesine) kadar geciktirmeye benzer.

Yatsı ve akşam namazları ve kerahet vakitleriyle alakalı olarak detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linklere bkz.

http://www.halisece.com/namaz/355-yatsi-namazinin-kerahet-vakti.html

http://www.halisece.com/namaz/361-aksam-namazi-vakti-ile-ilgili-cok-onemli-bir-hatirlatma.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1936-mekruh-yahut-kerahet-vakitleri.html

Go to top