Selamun aleyküm 

Hocam benim 2 sorum olacaktı

1-İnternette gördüm üzerinde nike yazan kıyafetleri giymenin caiz olmadığı yazıyordu.Sebebide nike ın yunan mitolojisinde zafer tanrısı olması.Benim bir sürü nike markalı üzerinde nike yazan kıyafetim var.Sadece benim de değil çevremde herkes kullanıyor bu markayı.

Hocam şimdi üzerinde nike yazan ya da nike ın amblemi olan kıyafetleri giymek caiz midir?

2-Yara bandını çıkardıktan sonra kalan yapışkan kalıntıları gusle engel midir?

*******

Ve aleyküm selam.

1. Evet, NİKE kelimesi Yunan mitolojisinde; “Zafer Tanrıçası” demektir. Ki, bizim dinimizle-inancımızla, dilimizle, kültürümüzle hiçbir alakası olmayan bir kavramdır. Ve putperestliği çağrıştırmaktadır. Bunu namazda giyen kişi mü’min ve sırf cehaletinden dolayı giymiş olsa bile, eğer yazı görünürde ise tahrîmen mekruh olur. Çünkü sıradan bir yazı değil; ama şayet başka türlü, daha basit anlamlar ifade eden bir yazı olsa idi, belki hüküm tenzîhi mekruh sayılabilirdi. Eğer giyilebilecek başka bir elbise yok ve namazı bununla kılmak zorunda isek, kerahetten kurtulmak için yazının görünmemesini sağlamalıyız.

Nitekim bu hususta daha önce sorulan bir soruya verdiğimiz cevapta şunları söylemiş idik:

Elbisede-eşarpta, bâhusus hakaret ihtiva eden, küfrü-isyanı çağrıştıran, karşı cinsi tahrik eden yazı ve resimler olmamalıdır, mekruhtur. Kişinin kalbine-letâifine zarar verir, feyzine-nûruna mâni olur.

Ebiselerde göze çarpan bazı yazılardan örnekler:

Hell: Cehennem

Damn: Kahrolsun

Die: Ölüm

Only one night: Sadece bir gece

Private boy: Özel çocuk

Satan: Şeytan

Kill for you: Senin için ölürüm

Follow me: Beni takip et

Kiss me: Beni öp

Touch me: Bana dokun vb. daha niceleri…

Bir Müslümanın giydiği elbisede böyle şeylerin olması hiç de münasip olmaz, düşünülemez. Haram olmasa da kerahetten uzak değildir, çirkindir.

Evet aslolan örtünmektir, mahrem yerini başkalarına göstermemektir. İslâm bunun için şekil getirmemiş, ama ölçüler / kriterler koymuştur. O ölçülerden biri de elbisede, kınanmaya ve yadırganmaya sebep olabilecek söz konusu manalar ihtiva eden yazıların-resimlerin-şekillerin olmamasıdır.

Meseleye takva zaviyesinden bakacak olursak, Allah dostlarının (kaddesalluhu esraruhum) beyanı ile, ‘Melekler ve rûhaniyet bu tip yazılardan hoşlanmamakta, rahatsız olmaktadır’. Dolayısiyle giyilen elbisenin yazısız, sade olması ve dikkat çekici olmayanı tercih edilmelidir. Hele hele iffetsizlik mesajı veren, kötü şeyler akla getiren şekil-yazı-resim bulunan elbiseler ise namaz dışında dahi giyilmemelidir.”

***

H â s ı l ı   k e l â m   n e t i c e - i   m e r â m

Dinimizin direği, gözümüzün nûru ve hesap günü ilk sorgulanacak olduğumuz ibadetimiz / namazlarımızı, öyle pespaye elbiselerle kılmamaya hassasiyet göstermeliyiz. Çünkü namazımız ifsat olmasa dahi, böyle bir namazla belki de sadece namaz borcumuzu ödemiş oluruz. Allahu Teâla’nın rızâsına, Rasûlü’nün sünnetine uygun olmadığı için, sevap bakımından çok büyük zarara-ziyana, noksanlığa uğrarız. Mükâfattan yana bir nasibimiz kalmaz. Nitekim bu durumun ehemmiyetini bize hatırlatan Mevlâmız celle şânuhu buyuruyor ki:

Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde (namaza duracağınızda, her mescide gidişinizde) güzel (ve temiz) elbiselerinizi giyin…” [A‘râf suresi, 31]

İmam Beyhakî’nin (rh.) Süneni’nde rivayet ettiği bir hadis-i şeriflerinde Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) de;

Namazı ikame ederken en iyi elbisenizi giyinin. Zira Allahu Teâlâ, kendisi için zinetlenmeye-süslenmeye en lâyık olan (Zât-ı ecell-i a‘lâ)dır.” buyurarak biz ümmetini ikaz etmişlerdir.

***

2. Şahsen söz konusu kalıntıları gidermeden abdest ve gusül almamaya çalışyorum, çünkü onun altına su geçirmeyeceği kanaatindeyim. En azından içimizdeki kuşkudan kurtulmanın, ihtiyatlı davranmanın yolu budur. Su geçirdiğine dair kesin bir bilginiz varsa ya da olursa mesele olmaz. Fakat geçireceği mülahazasında değilim. Dikkatli olmak gerekir!

Go to top