Hocam çekirge yemek caizmidir, kişi tiksinse hoslanmasa günaha girer mi.

Soru: Melisa tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm kardeşim;

1. Çekirge yemek caizdir. Kesilmesi de gerekmez. Balık ve benzeri deniz hayvanları ile kara hayvanlarından çekirge de boğazlanmaz. Bunların boğazlanmadan ölenlerini yemek helâldir. Rasûlullah Efendimizden (s.a.v.) deniz suyu sorulunca, "Onun suyu temiz, meytesi (boğazlanmadan öleni) helâldir." [Ebû Dâvûd, Sünen, Tahâre, 41; Tirmizî, Sünen, Tahâre, 52] buyurmuşlardır.

"Deniz avı ve onu yemek size helâl kılındı" [Mâide suresi, 97] âyet-i kerimesinde geçen "taâm" kelimesini Hz. Ömer ve İbn Abbâs (r.anhum), "boğazlanmadan ölen deniz hayvanı" diye tefsir etmişlerdir.

Boğazlanmasında güçlük bulunduğu için çekirge de boğazlanmadan yenir. İbn Ebî Evfâ'nın (r.a.), "Rasûlullah (s.a.v.) ile beraber çekirge yiyerek yedi gazve yaptık (muharebede bulunduk)" [Buharî, Sahih, Zebâih, 13; Tirmizî, Sünen, Et’ıme, 22; Nesâi, Sünen, Sayd, 37] hadisi bu husustaki hükmün naklî delîlidir.

Başka bir hadis-i şerifte de buyrulmuştur ki:

Bizim için iki ölü ve iki kan helal kılındı. Ölüler; çekirge ve balık. Kanlar da, karaciğer ve dalaktır.” [İbn Mâce, Sayd, 9, Et’ıme, 31; A. İbn Hanbel, Müsned, II, 97]

2. Kişi tiksinse hoşlanmasa günaha girer mi? Bu sorunuzdan anlaşılan o ki, vesveseliler güruhuna dâhilsiniz. Dinen helâl ve temiz olduğu bildirilen şeylerden tiksinmek, genelde ya kibirden ya da vesvese’den ileri gelir. İfadenizden, sizin bu husustaki tiksintinizin kibirden değil, vesvese’den ileri geldiği anlaşılıyor. O halde öncelikle yapmanız gereken; sür’atle bu illetten kurtulmaya bakmanızdır. Bunun için de tavsiyemiz; sitedeki “vesvese” ile alakalı yazıları dikkatle okuyup icabına göre hareket etmenizdir. Rabbim (c.c.) âcil ve kalıcı şifalar ihsan eylesin.

Bir kimse yenmesi mubah-helal olan bir şeyden hoşlanmamakla niçin günaha girmiş olsun? Helâl olan bir şeye haram da demiyor! Sadece ondan hoşlanmıyor, yemek istemiyor. Bilindiği gibi insanların fıtratı aynı değildir; farklı farklıdır. Kiminin hoşlandığı şeyden kimisi de tiksinebilir. Bundan daha tabii ne olabilir? Pek çok insan, yenmesi helal olan gıdalardan bazılarını yemek istemez, onlardan rahatsız olur, hatta sizin tabirinizle tiksinebilir. Bunu da normal karşılamak gerekir. Ayrıca aşağıdaki linklere de bakmanız faydadan uzak olmaz. 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/386-haserat-oldurlebilir-mi.html 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2354-bitki-ve-hayvanlari-eceli.html

Go to top