selamün aleyküm hocam yaşadığım çevre müslüman bir çevre değil (kafir,müşrik) ailemde aynı şekilde bu durumda müslüman olmayan yakın uzak akrabalarla ilişkim nasıl olmalıdır yani kafir olan müşrik olan akrabadan yemek yenir mi (et demiyorum) onlarla hediyeleşilir mi ayrıntılı bir şekilde açıklarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Soru: ilhami tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim.

Ne diyelim; Cenab-ı Mevlâ-yi zû’l-Celâl size ve sizin durumunuzda olan her kardeşimize kolaylıklar ihsan eylesin, onlardan da kabil olanlara hidayet nasip kılsın.

Daha önceki bir cevabî yazımızda da belirttiğimiz üzere insan, sosyal bir varlıktır; bu insan hele ki Müslümansa, muhatabı ister kendisi gibi Müslim olsun ister kâfir, ister mü’min ister münâfık, ister deist isterse ateist olsun… hemen herkesle az ya da çok belli alanlarda mutlaka münasebetleri olur. İçinde bulunduğu toplumla elbette her alanda olmasa da belli alanlarda ilişkileri olacak… Bu durum herkes için geçerli... Müslim olsun gayrimüslim olsun. 

Ancak, "öteki"lerle olan münasebetlerinde mü'min, "kardeşleri"yle olduğu gibi davranamaz tabii... Elbetteki farklılıklar arz edecek. Onun için de, gidip gelmelerde, görüşüp konuşmalarda, davet ve icabetlerde dikkatli olacak. İnanç-amel ve ahlâkına zarar verebilecek tavır ve davranışlardan uzak duracak. 

Onlara ikramda bulunabilir... Mesela kurbanda et verebilir. Ama "hediye" niyetiyle... Tasadduk olarak değil. Yine onların ikramından yiyebilir içebilir... Fakat yine hediye niyetiyle...

Peki bu iş nasıl olacak?

Yerken-içerken, "Hediyyetün minallah (Allah'tan hediye)” diye içinden geçirerek... O niyetle yiyecek-içecek yeyip içtiklerini... Öbür türlüsü, bedenen değilse de rûhen faydalı olmaz, manevî bünyemize zarar verebilir, feyzimizde-nûrumuzda inkıtâ sebep olabilir. 

Kısacası, hiçbir zaman insanlarla olan sosyal münasebetlerimizi kesmeyiz-kesemeyiz, kesmememiz lazım. Lakin ölçü dâhilinde sürecek bu ilişkiler... ve hiçbir zaman haklarına da tecavüz etmemek kaydıyla... 

Bilirsiniz, Müslüman olmayanların hakkını ödemek daha zor. Burada ödenmediği-ödeşilmediği takdirde, öbür tarafta hiç mümkün değil. Çünkü onlara sevabından veremezsin, faydası olmaz. Temel olan imanları yok çünkü... Dolayısiyle mutlaka günahlarından yüklenmek zorunda kalırsın.

O bakımdan aman dikkat diyor ve sorunuzla alakalı teferruatlı bilgi için aşağıdaki linkleri de mutlaka ve dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/336-komsu-hakki-ve-inanclarimiz-hakkinda.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/549-ateistin-davetine-icabet-edilir-mi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/734-kilise-gezisi.html 

http://www.halisece.com/islami-makaleler/2231-gayrimuslimlerle-munasebetlerimiz.html

 

Go to top