Selamunaleyküm Hocam. Sorumun cevabı sitede geçiyor ama anlayamadığım bir yer var. Firmalar ürünlerinin içine şifre koyup ücretsiz olarak kendilerine internet yoluyla gönderilmek suretiyle çekiliş yapıyorlar ve bir sürü hediye ev araba telefon vs. dağıtıyorlar çekilişle. Sorum şu:

Firmalar ne kadar çok ürün alıp şifre yollarsanız o kadar çekiliş hakkı kazanırsınız diyorlar. Bazı arkadaşlar 50-100 adet kimisi 200-300 yani fazla fazla bu üründen alıp çekilişe gönderiyorlar. Bu durumda ben tek ürün alıp göndersem ve hediye bana çıksa bu hediye caiz olur mu?

Alınan ürünler çikolata vb veya temizlik maddesi.

Çok teşekkürler Hocam.

Soru: Selehaddin tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Mâlumunuz, taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları kumar hükmündedir, haramdır. Sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar mahiyetinde değildir. Müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmediği için, bu uygulama, firmalar adına caizdir. Kezâ normâl, yani ihtiyaçtan kaynaklanan alış-verişler hakkında müşteri için de caizdir, bir mahzuru olmaz. 

Ancak, çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi halinde, yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından, yapılan çekiliş işlemi kumar olur. Öncelikle bunları tesbit edelim. Sonra da;

50-100 adet, kimisi 200-300 yani fazla fazla bu üründen alıp çekilişe gönderiyorlar. Bu durumda ben tek ürün alıp göndersem ve hediye bana çıksa bu hediye caiz olur mu?” sorunuzun cevabına gelelim.

Eğer aldığınız o tek ürünü çekilişe katılmak için değil de, ihtiyacınıza binaen almışsanız, size çıkan hediyeyi alabilirsiniz, bu caiz olur. Ama anlattığınız öbür türlü şekliyle (çekiliş için alırsanız) kumara girer, caiz olmaz. Ayrıca israftır, israfsa malumunuz zaten haramdır.

Sonuç olarak, bu muâmelede şer’an/dinen mahzur olmaması için, aşağıdaki şartların bulunması gerekir:

1. Satın aldığınız şeyin fiyatında, size çekiliş numarası verildiği için bir fiyat farkı olmamalı...

2. O satın alınan şey, içindeki hediye numarası için değil, -yukarıda da belirttiğimiz gibi- ihtiyaçtan dolayı satın alınmış olmalı...

3. Söz konusu alış-veriş, ‘hediye veriyor’ diye, bile bile ümmet aleyhine, millet-toplum zararına çalışan kurum ve kuruluşlardan yapılmamalı, Müslüman şuurlu olmalıdır.

Bütün bunlara dikkat etmek, hassasiyet göstermek lazım… Aksi halde -Allah korusun- vebâl altına girmiş/günahkâr olmuş oluruz. 

Go to top