umutsuz tükenmiş ve moralsiz 5 yıl kaldım cıkamıyorum ne yapsam olmadı  hocam ne yapabilirim ? allaha sığındım daha cok vesvese geldi 

Soru: ayşenur tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

1. Öncelikle ifade edeyim ki, kusura bakmayın, mesajınızdan tam olarak bir şey anlayabilmiş değilim, ayrıca anlaşılabileceğini de zannetmiyorum. Bununla beraber başlık olarak kullandığınız kavram ve sondaki vesvese üzerinden bazı nasihat ve tavsiyelerde bulunabilir veya okumanız için linkler verebilirim.

Bir defa yüce dinimiz İslâm’da ümitsizlik (ye’s-yeis) de emniyet (tamamen güven içinde olmak) de caiz değildir. İmanın muvazenesi / dengesi için bu ikisi arasında bir noktada bulunmamız gerekiyor. Yani hadis-i şerifteki tarifiyle “Mü’min, korku ve ümit arasındadır”, öyle olması icap eder. Ümitsizlik kat’iyyen mü’mine yaraşmaz. Bu his, tamamen şeytanın ve nefs-i emmarenin bir tuzağıdır. Mutlaka dikkatli olmak ve bur vartaya düşmemek gerek! Detaylı bilgi için bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/3478-beyne-l-havfi-ve-r-reca.html

http://halisece.com/islami-makaleler/332-nefis-ve-nefsin-kisimlari.html

***

2. Vesvese meselesine gelince; hayır, Allah’a sığınmakla daha çok vesvese gelmez insana… Mutlaka uygulamada yani istiâzede-istiânede bir yerlerde ârıza vardır, bir şeyler yanlış yapılıyordur, sıkıntı bizdedir. Yoksa –hâşâ sümme kellâ ve hâşâ– Rabbimiz neden şöyle buyursun:

“(Rasûlüm) De ki: İnsanların Rabbine sığınırım, İnsanların Melik’ine, İnsanların İlâh’ına; ‘Sinsice kalplere vesvese ve kuşku düşürüp duran’ (Hannâs isimli) vesvesecinin şerrinden… Ki o, insanların göğüslerine vesvese verir (içlerine kuşku, kuruntu fısıldar); Gerek cinlerden, gerekse insanlardan (olan her Hannâs’tan Allah’a sığınırım).” [Nâs Sûresi]

Başka sığınacak yerimiz, Allah’tan gayri tevekkül edip yardım talebinde bulanabileceğimiz bir şey mi var ki!

Lütfen aşağıdaki linklere bkz. ve o linklerde gösterilen yazıları da mutlaka dikkatle okuyunuz:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1934-imani-takviye-ve-vesveseden-kurtulmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3778-itikadi-esaslarda-vesvese-illeti-hukmu-ve-caresi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3826-vesvese-sorulari.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/4206-vesvese-hastaligina-kapildim-cok-korkuyorum.html 

 

Not: Özür dilerim, sonradan hatırıma geldi ve ilave ettim; isminiz veya rumuzunuzla alakalı olarak, lütfen şu linke de mutlaka bir bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1038-cocuklara-nur-ismi-verilir-mi.html

Go to top