Borçlu kişi zekât alabilir mi?

Slm alykm hocam hayirli kandiller size bir sorum olacak benim 1200 $ borcum var. hocam evin tapusunu borcla uzerime aldim. bu borcumu odemek icin zekat vercek olan kisilerden yani tanidiklarimdan istesem zekat verilebilirmi bana, hocam caizmi yani? olursa vercek olan arkadaslardan istemek dogru olurmu hocam ?

Yani ben borclu bi insanim borcumu kapatmak icin mesela hocam zekat verilebilirmi

Yani aylik maastan baska bi gelir yok cunku hocam biriktirip vercegim

Soru: İsmi mahfuz bir okuyucu tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; size de hayırlı kandiller olsun.

Rabbim (c.c.) en kısa zamanda borcunuzu ödemeye muvaffak kılsın.

Borç miktarını yazmışsınız da, gelirinizin-giderinizin ne olduğunu belirtmemişsiniz. Onları da yazmış olsa idiniz, meseleyi daha rahat anlar ve ele alabilirdik. Her neyse...

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda görüyoruz; zekât istemek münasip olmaz, hoş bir davranış sayılmaz. İstemeye-almaya alışmamak lazım. Zekât vermesi gerekenler de, verilmesi icap eden kişileri-yerleri zaten kendileri belirler. Bununla beraber veren olursa da alabilirsiniz. Bu noktada en doğru davranış, ayağınızı yorganınıza göre uzatmaktır.

Binaenaleyh bütçenizi gelir-gider dengenize göre ayarlamaya çalışacaksınız. Bu usûlle evvela yağınızla-tuzunuzla kavrulmayı bilecek-öğrenecek, sonra da alan el değil, veren el olmaya gayret göstereceksiniz.

Rabbim yâr ve yardımcınız olsun.

Zekâtla ilgili detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://halisece.com/zekat/352-zekatin-verilecegi-harcanacagi-kisiler-ve-muesseseler.html

http://halisece.com/zekat/232-zekat-kimlere-verilir-kimlere-verilmez.html

Go to top