Terâvihte Şâfiî imama uyan Hanefî ve Vitir namazı meselesi

Selamun aleykum Hocam.

Nasılsınız?

Hocam teravih namazında denk geliyoruz. iki rekatte selam vererek kıldırıyorlar lakin bazı cemaatten olanlar ikide selam vermeyip 4 e tamamlıyorlar. bunu anlamadm. uydum imama deyip kendi nasıl tamamlıyor Hocam?

Vitir de şafide 2+1 kılınıyor. bunda da 3 e tamamlıyor bazıları. Sordum bitanesine senin vitir oldu mu diye, imam selam verdi sen vermedin dedim, uydum imama demedim ki diyor. imam selam verince kendi de veriyor. Şafiye göre bunun hükmü nedir Hocam? Allah razı olsun.

Soru: Fazıl Karataş tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam. Hamdolsun, sağlığınıza duacıyız.

1. Bildiğiniz gibi Şâfiîler nâfileleri iki rek’atte bir selâm vererek kılarlar. Terâvih namazı da on selâmla yirmi rek'attır. Dört rek'atta bir selâm verilirse sahih olmaz / geçerli sayılmaz. Bu sebeple her iki rek’atta bir selâm vermek gerekir.

Şâfiî biri terâvihi dört rek’at olarak kılan imama mesela Hanefî’ye uyarsa,ikinci rek’atta imam ayağa kalktıktan sonra selâm verir, ardından tekrar imama uyarak diğer iki rek’atı da imamla beraber kılar.

Şâfiî imama tâbi olan Hanefî de ona uyup iki rek’atte selam vererek kılar, kılabilir. Hanefîlerde, teravihte iki rek’atte bir selâm vermenin mahzuru yoktur, aksine evlâdır. Ancak Vitir namazını tek başlarına kılarlar ya da Hanefî bir imam kıldırır.

2. Vitir namazı ile alakalı sorunuzun etraflıca cevabı için de lütfen bkz.

http://www.halisece.com/genel-fikhi-konular/4001-vitir-namazinin-kilinisi-hanefi-ve-safii-mezheplerine-gore-hukumleri.html

Go to top