Haram ihtimali olan parayla kurulan iş

Selamün Aleyküm, 2 adet sorum olacaktı. Birincisi, reklamcılıkla uğraşıyorum. İşletmelere tasarım hizmeti ve internet reklamlarını (facebook/instagramda) vermelerini sağlıyoruz.  Gece kulüplerine bu hizmeti verdiğimiz oluyor. Onlara internette paylaşmaları için afiş tasarlıyoruz. Sosyal medya hesaplarının yönetimlerini yapıyoruz. Bu mekanlar sonuçta alkollü mekanlar. Bu hizmeti verdiğimiz için harama bulaşmış olur muyuz? Tasarım yapmak ve sosyal medya hesaplarında yalnızca bunların paylaşılması gerekiyor gibi görevleri yapmak diye ikiye ayırıp değerlendirebilir miyiz? İkincisi eğer bu iş caiz değilse bu kazanılan parayla yeni bir helal iş kurmuşsak bundan kazandığımız gelirin durumu ne olur?  Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Soru: ahmet tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

1. Bunun soru mevzuu edilecek bir yanı olmasa gerek. Binaenaleyh söz konusu yerlere hizmet vermekten, o günahlara ortak olmaktan kaçının, buralardan gelecek kazançlardan uzak durmaya çalışın. İfadenizden, esasen buna muhtaç ve mecbur olmadığınız da anlaşılıyor zaten. Yoksa bilirsiniz, haramın azabı büyüktür. Allah korusun.

2. Haram, İslam hukukunda mâl-i mütekavvim (intifâı/faydalanılması mubah olan bir şey) değildir. O halde haram sermaye ile helal iş kurulmaz. Kazancınızın helâl olduğunu hesap ettiğiniz / düşündüğünüz kısmıyla iş kurunuz. Kısacası âmiyane tabirle “necasetle taharet olmaz”. Haram olanları ancak hiçbir ecir-sevap beklemeden muhtaç olanalara verip kurtulabilirsiniz.

Ayrıca tevbe ve istiğfarı dilimizden ve gönlümüzden eksik etmemek lazım.

Netice itibariyle, bir mal veya para ne kadar harama bulaşırsa, o kadar haramdır. Bu açıdan gelirin tamamı haram ise tamamı, bir kısmı haram ise o kadarı haram olur. Muameleyi de buna göre yapmak gerekir.

Go to top