Deprem esnasında koşup düşersek felç mi oluruz?

Selamun aleykum Halis amca,

Bir soru sormak için rahatsız ettim.

Deprem olurken koşup düşersek felç mi oluruz?

Herkese çok selam.

Soru: Hamza Yavaş tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam yiğenim.

Deprem olurken koşup düşersek mutlaka felç oluruz diye bir kayıt yok. Ama kötü bir düşüşle felç vb. rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamız tabii ki muhtemel. Bu ihtimale yol açmamak için, önceden tedbirli olmak, deprem anında da kaçmaya çalışmamak gerekiyor. Nitekim Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFA) Eğitim Uzmanı Levent Sönmez bir seminerde, deprem anında yapılacak en büyük yanlışın, ‘kaçmaya çalışmak’ olduğuna dikkati çekerek, kaçmaya çalışmanın 'bilinmezliğe doğru gitmek' olacağını söylemiş, sonra da sözlerine şunları ilave etmiştir:

"Sarsıntı anında sâkin olmalı; cam, balkon, merdiven ve asansörlerden uzak durmalıyız. Yapılacak en büyük yanlış, deprem sırasında kaçmaya çalışmaktır. Deprem anında kendimizi binanın dışına atmaya çalışmak bilinmezliğe doğru gitmektir. Sarsıntı hissedildiği anda 'Çök-kapan-tutun'. Yani güvenli bir nesnenin yanına çökeceğiz, başımızı ve ensemizi koruyacağız ve küçülebildiğimiz kadar küçüleceğiz. Savrulmamak için de sabit bir nesneye sıkıca tutunacağız. Doğru olan davranış biçimi bu." Benzer bilgilere internetten rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca mevzu ile ilgisi bakımından aşağıdaki linke de bakmanızı tavsiye ederim. Çünkü en büyük zelzele/deprem kıyametin zelzelesidir. Bilhassa ona maddî ve manevî bakımlardan hazırlıklı olmamız lazım.

http://halisece.com/islami-makaleler/343-imanin-besinci-sarti-ahiret-gunune-inanmak.html

Özellikle bu linkteki “KIYÂMET(72) YERYÜZÜ ŞİDDETLE SARSILDIĞI ZAMAN” ara başlığını mutlaka okuyunuz.

Bilmukabele tekrar hepinize selamlar ve dualar…

Allah’a emanet olunuz.

Go to top