Muhterem efendim suşi yemenin hükmü nedir? Kaynağımız nedir?midyenin hanefi fıkhını göre haram olmasının hükmü nedir ? Maasselam

*******

Değerli kardeşim;

1- Bilindiği üzere Suşi’nin aslı çiğ balık ve haşlanmış pirinçtir.

İslâm fıkhında beyaz veya kırmızı etin pişirilerek yenmesi şer’î bir gereklilik midir?

Hayır. (Sağlık açısından değerlendirmesini kimya mühendislerimize, veteriner hekimlerimize bırakalım, onlar yapsın, bizim alanımız değil.) 

O halde çiğ balık yemek dinen yasak değildir, yenilebilir. Yani yenmesi helâl olan bir et, çiğ olarak da yenilip hazmedilebilecek kıvamda/özellikte ise, yenilmesinde bir mahzur olmaz. Hele hele Suşi’de olduğu gibi belli bir kıvama getirilmiş, muhtevasında da haram bir madde yoksa, neden caiz olmasın?   

2- Midye yemeinin caiz olmamasının sebebi, balık suretinde olmayıp habâisten (kötü ve çirkin şeylerden) sayıldığı içindir. 

Hanefî mezhebine göre, balık sûretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek caiz olmaz, tahrîmen (harama yakın) mekruhtur. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helâl olarak kabul edilmemekte, tahrimen mekruh sayılmaktadır. [el-Cezîrî, el-Mezâhibu’l-Erbaa, 2, 5; ayrıca bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, Bilmen Yay., İst., 1966, s. 418]

 

Go to top