Halis hocam; geçenlerde bir gazetede başı kapalı bir kadın yazar yazısında, iki yabancı erkeğin aynı evde kalması, yaşamasının zina gibi olacağından bahsetmiş. Bildiğim kadarıyla halvet aynı cins arasında olmaz ancak böyle bir yazıyı görünce de acaba benim bilmediğim ayrı bir mevzumu var diye tereddüte düştüm. Bahsettiği mevzunun bir aslı astarının olup olmadığını size sormak istedim. Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar.

 

*******

Selamün aleyküm.

Evet, meseleye şer’î açıdan baktığımızda bir yanlışlık söz konusu. Erkekler arasında halvet olmaz.

Ancak, aynı ev değil de iki erkeğin aynı yatağı paylaşması kastediliyorsa, haliyle durum değişir. İslâm âdap ve ahlâkına dair eserlerde, çocukların hangi yaşa geldiklerinde yataklarının ayrılması gerektiği de anlatılmıştır.  

Bazı hadislerde yedi yaşında, bazı hadislerde de on yaşında yataklarının ayrılmaları emredilmektedir.

Ebû Râfî (r.a.), Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) âhirete irtihalinden sonra, kılıcının kabzasında bulunan bir sayfada, Besmele’den sonra şu hadis-i şerifin okunduğunu bildirmektedir:

“Yedi yaşındaki erkek ve kız çocuklarının, erkek ve kız kardeşlerin yataklarını ayırın.” [Rudânî, Cem’u’l-Fevâid, 1, 139]

Büyük muhaddis İmam Hâkim’in Müstedrek’inde de şu hadis-i şerif rivayet edilmektedir:

“Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde yataklarını ayırınız.” [Hâkim, el-Müstedrek, 1, 201]

Dârekutnî’de yer alan hadis-i şerifte ise bu yaş sınırı farklı bir şekilde bildirilir:

“Çocuklarınız on yaşına gelince yataklarını ayırınız.” [Ebu'l-Hasen Alî b. Ömer b. Ahmed ed-Dârekutnî (Ö. 385/995), Sünen, 1, 230]

Aliyyü’l-Kaarî (rh.), “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı da getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır. Çünkü bu yaş, çocuğun, kadın ve diğerlerini temyiz etme, ayırt etme yaşıdır.”

İmam Nevevî (rh.) ise bu hadisleri izah ederken şu hükümleri ifade eder: “Kız ve erkek çocuklar on yaşına basınca onların yataklarını anne- baba, kız ve erkek kardeşlerinin yataklarından ayırmak vâciptir. Erkeğin erkekle, kadının kadınla aynı yatakta yatmaları aslâ caiz değildir; her biri yatağın birer kenarında olsa bile...” [Fetâva’n-Nevevî, s. 215a; İbranim Canan, Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye, s. 309]

Günümüz eğitimcileri bu hususta biraz daha sıkı hareket ederek, çocukların yataklarının ayrılması yaşını bir yaşına kadar indirmektedirler. Ancak sünnetin ölçüsü hiçbir zaman şaşmaz ve en isabetli olanıdır.

Buna göre yedi yaşına gelmiş olan erkek ve kız çocukların yataklarının ayrılması ve ayrı-ayrı yataklarda yatmaları icap eder. Sadece kızların erkeklerden değil, kızların kızlardan, erkeklerin de erkeklerden ayrılması, yataklarının ayrı olması gerekir. Bunun sayılamayacak hikmet ve faydaları bulunmaktadır.

Kız ve erkek kardeşlerin yatak odalarının ayırımı ise, bazı şartlara göre mümkündür. Kız çocukları on yaşını geçtikten sonra ağabeyleri ile aynı odada yatmaları bazı mahzurları beraberinde getirir. Kız çocukları yedi yaşından küçük ise aynı yatakta yatabilir.

Go to top