Hocam sitenizde arama yaptım ama secde ayetiyle alakalı olarak soruma net bir cevap bulamadım.

Namaz içinde secde ayeti geçen bir sureyi okusan mesela ALAK suresi gibi... Kendi başımıza kılsak yada imam olsak tilavet secdesini nasıl yapmamız gerekir ?

Şimdiden Kadir geceniz ve ramazan bayramınız mübarek olsun. Allah sizden memnun olsun. Mehmet Albayrak

*******

Kıymetli kardeşim;

Namazda secde âyeti okunması halinde, kıraat eden kişi en çok üç âyet daha okuyup rükû'a eğilecekse, veya sizin sorunuzda olduğu gibi secde ayeti okunan son ayetse, tilâvet secdesine niyet ederek rükûa gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilâvet secdesi yerine de geçer.

Şayet rükûa eğilmeyip de kıraata devam edecekse, hemen tilâvet secdesine niyet edip direkt olarak secdeye gider ve secdeyi tamamladıktan sonra doğrudan ayağa kalkar ve kaldığı yerden kıraata devam eder. Namaz içerisinde tilavet secdesi etmeye niyet etmek de, her niyette olduğu gibi kalben yani aklından tilâvet secdesi yapacağını geçirmekle yapılır; dil ile söylenmez.

Namazda okunan secde âyetini namazda olmayan bir kimse işitirse, tilâvet secdesi ona da vaciptir, yapması gerekir. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde âyetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra onun da secde yapması icap eder. Detaylı bilgi için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/810-tilavet-secdesi-adedi-hukmu-sebebi-hikmet-ve-esrari.html

Bilmukabele sizlerin de Leyle-i Kadr’iniz ve gelecek Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun. Rabbim (c.c.), rızasına muvafakatla feyzinden-nurundan azami derecede istifade ve istifâza eden kulları zümresine ilhak eylesin. 

Go to top