selamun aleykum hocam, hacca gidecek arkadaslarimiz yasin hatmi vs yapiyorlar. hatim duasini kutsal topraklarda yapıp orada hediye edecekler. bizlerde hatme katilsak bir sakincasi var midir? mubarek belde de yapilacak hediye daha mi efdaldir? buyuklerin boyle bir uygulamasi var midir? Teşekkürler.. Ayse yılmaz

 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Hatme katılmanızın ne gibi bir mahzuru olabilir ki? Bilakis istifadeniz söz konusu olur. Elbette ki o mübarek beldeler, duaların kabule karin olduğu mekânların başında gelir. Allah dostlarının, ekâbirin hayatlarında da buna benzer uygulamaların olduğunu görüyoruz.

Malumunuz, duanın kabul olduğu bazı mekânlar vardır. Bir başka ifadeyle;  tefsir, hadis, ezkâr ve mev’izaya dair eserlerde duânın  kabul olmasının umulduğu bâzı mekânlardan  bahsedilir. Bunlar arasında ilk sırayı da o mübarek beldeler ve mekânlar alır. Şöyle ki:

1- Kâbe ilk görüldüğü an,

2- Üç büyük mescid görüldüğü ân: a) Mescid-i Harâm, b)  Mescid-i Nebevî, c)  Mescid-i Aksâ,

3- En’âm sûresinin 124’ncü âyetinde bulunan iki lafzatüllah arasında durulup (usûlünce-adedince lafzatullah zikrinden sonra) dua edildiği zaman. O mübarek âyet şudur:

. وَإِذَا جَاءَتْهُمْ آيَةٌ قَالُوا لَنْ نُؤْمِنَ حَتَّىٰ نُؤْتَىٰ مِثْلَ مَا أُوتِيَ رُسُلُ اللَّهِ ۘ اللَّهُ أَعْلَمُ حَيْثُ يَجْعَلُ رِسَالَتَهُ ۗ سَيُصِيبُ الَّذِينَ أَجْرَمُوا صَغَارٌ عِنْدَ اللَّهِ وَعَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا كَانُوا يَمْكُرُونَ 

Meali: “Onlara bir âyet geldiği zaman: ‘Allah'ın peygamberlerine verilenin aynısı bize de verilmedikçe iman etmeyiz’ derler. Allah peygamberliğini kime vereceğini daha iyi bilir. Mücrimlere (suçlu olanlara), yaptıkları hilelerinden dolayı Allah katından bir zillet ve şiddetli bir azap erişecektir.”

4- Tavafta yapılan dua,

5- Mültezem’de (Kâbe’nin kapısında) yapılan dua,

6- Zemzem kuyusunun yanında,

7- Zemzem suyunu içerken,

8- Safâ ve Merve (tepelerinin) üzerinde, (1/298)

9- Safâ ile Merve arasında sa’y yaparken,

10- Makam-ı İbrahim’in arkasında,

11 – Arafat’ta,

12-Müzdelife’de,

13- Minâ’da,

14- Üç Cemerât’ta; hacda üç yerde şeytana taş attıktan sonra,

10- Peygamberlerin  (aleyhimüsselâm) kabirlerinin yanında okunan dualar makbuldür.

Denildi ki, Efendimiz (s.a.v.) haz­retlerinin kabr-i şeriflerinden başka hiç bir peygamberin kabri kesin olarak bilinmemektedir. İbrahim aleyhisselâmın kabr-i şeriflerinin yeri tam olarak bilinmeksizin sûrun içindedir. Yâni bulunduğu çevre biliniyor. Diğer peygamberlerin kabirleri hakkındaki bütün rivayetler, kesin değildir.

11- Sâlihlerin kabirlerinin yanında okunan dualar... Ehlince bilinen şartlara riâyet edildiği zaman, sâlihlerin (evliyâ’nın) kabirleri yanında yapılan duaların kabul olduğu tecrübeyle sabittir.

Allah’ım, üzerimize sâlihlerin bereketini saç. Âmin…

Duada Tevessül

Kişiye gereken, Esmâ-i Hüsnâ (Allah Teâlâ hazretlerinin güzel isimleri) ile O'na dua etmesi ve selef-i kiramdan rivayet ve nakil ile gelen tesirli dualar ile dua etmektir. Duada peygamberler (bâhusus Rasûlullah Efendimiz), evliyâullah, sâlihler ile tevessül ederek Allah’a dua edilmelidir. [Bkz. Bursevî, İsmail Hakkı, Rûhu’l-Beyan Tefsiri (Terc.): 2/364-365]

Go to top