Selamün aleyküm Hocam, benim bir sorum olacaktı.Cevaplarsanız memnun olurum. İslam Dinine göre Miras Hukuk'unda, bir baba oğullarıma bıraktığım miras kadar kızlarıma da bırakıyorum diye vasiyette bulunabilir mi? eğer bulunursa baba vefat edince buna uyulmalımıdır. veya erkek evlatlar mirastan kız evlatla aynı payı almaya razı olsa bir sakıncası olur mu? birde Hocam, İslam Hukuku ve İslam'da miras hukuku ile ilgili tafsiye de bulanabileceğiniz kaynaklar var mı? Teşekür ederim. Mehmed Faruk Serdaroğlu – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- “…bir baba oğullarıma bıraktığım miras kadar kızlarıma da bırakıyorum diye vasiyette bulunabilir mi?”

Böyle bir vasiyet olmaz. Çünkü oğulların mirası ile kızların miras hakkı aynı değildir, bu bir. Kişinin öldükten sonraki vasiyet payı, terekenin üçte birine kadardır, iki. Dolayısiyle kızlara ne kadar vasiyet ederse etsin, vasiyet terekenin en fazla üçte biri için geçerlidir. Dolayısiyle mirasçılar ondan fazlasına uymaya mecbur değillerdir. Bu durumda miras paylaşımından önce terekede yapılacak iş;

a) Öncelikle techiz ve tekfini için pay ayrılır... Bu hususta israfa kaçılmadığı gibi, cimrilik de yapılmaz. Sünnete uygun şekilde defin işlemi gerçekleştirilir.

b) Daha sonra ölünün hayatta iken yapmış olduğu borçları var ise bunlar ödenir... Bunlar,  insanlardan alınmış kul borçları olabileceği gibi, Allah Teala’nın emri olan zekât, keffâret, oruç fidyesi ve nezir (adak) gibi hukullah’a taalluk eden borçlar da  olabilir. Borç ödeme hususunda da önce insanlara olan borçlar dikkate alınır.

c) Borçların ödenmesinden sonra; ölenin vasiyeti mevcut ise, terikenin (bıraktığı menkul gayri menkul mal varlığının) üçte birini aşmayacak şekilde yerine getirilir.

d) Bütün bunlardan sonra kalan mal; vârislere, sehimleri (şer’î bakımdan hisseleri-payları ne ise, bu) dikkate alınarak taksim olunur. " [İmam Mevsılî, el-İhtiyar fî Ta'lîli'l-Muhtâr, İst., 1980, 5, 85; İmam Mergınanî, el-Hidâye Şerhû Bidâyetü'l-Mübtedi, Kahire, 1965, 4, 41-42; Ayrıca bkz. Molla Hüsrev, Düreru'l-Hukkâm fi Şerhi Gurari'l-Ahkâm, İst: 1307, 2, 420; İbn Hümam, Fethu'l-Kadîr, Beyrut, 1318, 8, 383]

2- Karşılıklı rıza bir nevi kendi hakkını hibedir. Kişi sahibi olduğu malda dilediği gibi tasarruf edebilir. Erkek tabii ki isterse kız kardeşine hakkını hibe edebilir. O sizin bileceğiniz bir iş. Birbirinize hakkınızı helal ettikten sonra niye olmasın!

3- Kaynaktan bol ne var! Temel fıkıh kitaplarımızın hemen hepsinde Ferâiz bahsi mevcuttur, oralardan istifade edebilirsiniz. Ayrıca Diyanet Yayınları arasında Ali Himmet Berki merhumun, “İslam Hukukunda Feraiz Ve İntikal” isimli eseri de gayet güzel ve şümullü bir kitap. Ona da bakabilirsiniz. 

Go to top