SelamünAleyküm Hocam,

Şöyle de bir sorum olacaktı. Kuru temizleme caiz mi? Bazı elbiselerimizi (takım elbise vs.) kumaşları zarar görmesin diye kuru temizlemeye vermemiz gerekiyor. Kuru temizlemede de suyla bir temizleme işlemi gerçekleşmiyor. Bildiğim kadarıyla kimyasal yollarla temizleme işlemi yapılıyor. O yüzden caiz olur mu?

İyi günler. Mehmet Mehmet – Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

Siteyle alakalı sıkıntınızı yönetici kardeşimize bildirdim, ilgilenecek.

Sorunuza gelince…

Malum olduğu üzere yüce dinimiz İslâm, her alanda olduğu gibi elbise temizliğine de önem vermiştir. Kur'an-ı Kerim’de buyrulmuştur ki:

“Ey bürünüp sarınan (örtünen Rasûlüm)! Kalk ve (insanları) inzâr et (uyar). Sadece Rabbini tekbir et (O’nu yücelt, büyük tanı). Elbiseni tertemiz tut. Ve o pislikleri artık def’eyle (onlardan kaçınıp uzaklaş).” [Müddessir suresi, 1-5]

Elbisedeki pislik, elde veya çamaşır makineleriyle yıkanarak temizlendiği gibi, bu usûlle çıkmayan / çıkarılamayan lekeler de kuru temizleme cihazları kullanılarak temizlenebilir. 

"Kuru temizleme" diye bilinen, uygulama hususunda ilgililerden edinilen bilgilerde, bu işlemin ilaçlı ve leke çıkarıcı su ile yıkanarak veya sadece lekelerin çıkarılması maksadıyla lokal (mahallî-kısmî) temizleme şeklinde yapıldığı, lokal temizlemelerde önce temizlenmesi gereken yerin tesbit edilip, bu kısımdaki "lekenin buharla ve leke çıkarıcı ilaçlarla gerektiği kadar ısıtılıp, sürtülüp, yumuşatılması ve bu esnada oluşan ıslaklığın hava ile vakumlanması" şeklinde bir işlem uygulandığı anlaşılmaktadır.

Hâsılı, böylece temizlenen eşyanın dinen de temiz olmasına engel bir durum görülmemektedir.

Mevzuyu biraz daha açacak, ihtiyat ve takva yönünü de nazar-ı dikkate alacak olursak şunları söyleyebiliriz:

Bu mesele bir bakıma, kuru temizlemenin nasıl yapıldığına da bağlı bir durumdur. Şöyle ki:

Eğer kuru temizlemede gerçekten su kullanılmıyor ve elbise de necis ise, bu usûl ile necaset temizlenmiş olmaz. Çünkü o ilaçlı su tek bir seferde değil, defalarca kullanılabilmekte. Dolayısiyle leke çıkarıcılık etkisi devam etse de necis hale gelmektedir. O bakımdan necaset bulaşmış bir elbiseyi ya normal su ile yıkamak ya da su ile de yıkayan kuru temizleyiciye vermek gerekir. Bu mümkün değilse, necis olan kısım evde su ile yıkanıp kuru temizlemede sadece diğer işlem yani lekenin çıkarılması işi yaptırılabilir. 

Go to top