selamun aleyküm hocam sitenizde diyor ki delile dayanmayan vesveseler üzerinde durup önemsemediğimiz müddetçe imanımıza zarar vermez.bu ne demektir? vesvesenin delile dayanması ne demek ve bu imana nasıl zarar verir.bir örnek verebilirmisiniz.selamun aleyküm

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Delile dayanmayan vesveseler”, boş kuruntulardır, herhangi bir şer’î delile müstenidâtı olmayan, muallakta / boşlukta ve boş düşünceler demektir.

Malum olduğu üzere “fısıltı, hışırtı gibi gizli söz, fiskos, kuruntu, işkil” gibi mânâlara gelen vesvese, İslâmî ilimler ıstılâhında, “şeytanın ilkâı, kötü bir işin yapılması, iyi bir işin terkedilmesi veya geciktirilmesi ya da eksik yapılması için insanı kışkırtması, aklını çelmesi, nefsin bayağı arzularına uymaya teşvik etmesidir.” Bütün bu sayılanların herhangi bir şer’î delile istinat etmesi mümkün müdür? Değildir elbette...

İşte mü’min, bunlara itibar etmez, değer vermez, üzerinde durmaz, fiiliyat yönünde bir faaliyette bulunmazsa, içindeki sırf bu vesveseden dolayı mes’ul olmaz, bunlardan zarar görmez. Ancak bu vesveseden uzaklaşmak için de maddî-manevî çaba göstermesi ve bir an evvel bundan kurtulmaya çalışması da iktiza eder.

Soru cümlenizi iktibas ettiğiniz İmanı takviye ve vesveseden kurtulmak başlıklı yazımızı lütfen tekrar-tekrar okuyunuz. Orada aslında vesveseyle ilgili hemen her şey bütün teferruatıyla anlatılmıştır.

Vesselâm…

Go to top