Selamunaleyküm abi hürmet ve saygı ile bir sorum olacaktı. etinin yenmesi caiz olmayan bir hayvanın gübresi bir gıda tarım arazisine atılıp oradan ürün elde edilip yenilmesi caiz mi dir.(şu anda tavukhaneler de yetişen tavukları yemiyoruz onun gübresi misal kesim i uygun olmadığı için yemiyoruz fakat tavukların yediklerinde kurutulmuş hayvan kanı mevcut bunun üzerine cevaplarınız bizi aydınlatacaktır. Allah hayırlı uzun ömürler sağlık ve sıhhat versin. Selman Kurt - Biga

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; bilmukabele bizden muhabbet ve hayır-dualar…

Görüldüğü üzre sorunuz biraz muğlak ve mutlak. Etinin yenmesi caiz olmayan hayvandan kastınız nedir, hangisidir, bilmiyoruz. Tabii bunun en ağırı malumunuz hınzırdır. Onun üzerinden konuşacak olursak, haliyle bir Müslümanın bilerek domuzun gölgesinden bile faydalanması düşünülemez, tecviz edilemez. Binaenaleyh domuz pisliğinin gübre olarak kullanması caiz olmaz. Zira hınzır mâl-i mütekavvim[*] olmadığı gibi, tersi (pisliği) de değildir; dolayısiyle bunun alım-satımı sahih ve meşrû olmaz. Alım-satımı meşrû olmayan bir şeyden faydalanmak da hükmen alış-verişi gibidir.

Geçenlerde, “Hayvan gübresiyle karışık insan dışkısı dökülen tarladan çıkan mahsul yenir mi? diye bir sual sorulmuş ve cevaplamaya çalışmış idik. Âcizâne mülâhazam; bu meselenin de onunla paralel değerlendirilmesinin isabetli olacağı istikametindedir. Yazıyı aşağıya aynen iktibas ile ıttılaınıza arz ediyorum:

İnsan dışkısı dökülen tarlada yetişen mahsul

Halis ECE tarafından yazıldı.

Kategori: Soru - Cevap

Gösterim: 482

Soru: Hayvan gübresiyle karışık insan dışkısı dökülen tarladan çıkan mahsul yenir mi? İsim mahfuz – İstanbul

*******

Cevap: Selamün aleyküm.

İnsan dışkısı toprak ve kumla karışık (ve bunlar dışkıdan fazla) ise, onun alış-verişi geçerli olur”.  Bu görüş, İmam Muhammed’den (rh.) rivayet edilmiştir ve sahih olan da budur. el-Mülteka’da “İnsan dışkısından yararlanmak da hükmen alış verişi gibidir” denilmiştir.

Bu itibarla insan dışkısını-necasetini satmak da, yalnız başına gübre olarak kullanmak da caiz değildir. Fakattoprak, kum veya başka şeyle, mesela hayvan gübresiyle karışık olarak satmak ve kullanmak caizdir.

İnsan veya hayvan necaseti karışık su ile sulanmış sebzeleri yıkayıp yemek caiz olur. Ancak lağım suyu ile sulanmış sebzeleri yemek caiz değildir. 

Evet, insan dışkısının belirtilen şartlar dâhilinde tarımda gübre olarak kullanılmasında bitki açısından bir sakınca yoktur. Dışkının gübre olarak kullanılmamasının zâhirdeki en önde gelen sebebi, herhalde öncelikle tab’-ı selime, zevk-i selime, akl-ı selime (normal insan tabitına, zevkine, aklına-mantığına) uygun olmamasıdır. Ayrıca kolera faktörü gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaların çevre ve insan sağlığını tehdit edebilmesidir. Zira bu usûlle gübrelenen bitkilerden elde edilen ürünlerinin tüketilmesi, başta kolera olmak üzere birçok sindirimle ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir. Ve yine arazinin konumuna göre taban suyuna karışarak içme suyunun kirlenmesine de yol açabilir.

O halde bunu kullanmak zorunda kalanlar, bütün bu muhtemel olumsuzlukları mutlaka ama mutlaka dikkate almalıdırlar.  http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3148-insan-diskisi-dokulen-tarlada-yetisen-mahsul.html

D i p n o t

[*] Mâl-i mütekavvim; kıymetli maldır. İslâm hukukuna göre yenilmesi, içilmesi, kullanılması ve faydalanılması mümkün olan mal demektir. Müslümanlar için; şarap, domuz ve Besmelesiz kesilen veya kesmeden öldürülen hayvan, mütekavvim mal değildir. Alış-verişin sahih (doğru-geçerli) olması için malın da mütekavvim olması lâzımdır.

Go to top