hocam, bir günahı işlerken gülüp oynamanın cezası dahamı büyüktür? her günahın cezası aynı değilmidir? bir arkadaşımla konuşurken o farklı olduğunu daha şiddetli olacağını söyledi. kısaca cevaplarsanız seviniriz. selam ve dua ile.. ali yücel dursun – Messenger

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Evet, arkadaşınız haklı. Elbette ki işlediği günahtan dolayı üzülen, pişmanlık duyan, işlerken de huzursuz olan kişiyle, pervasızca güle oynaya günah işleyen insan bir değildir. Ahirette aynı muameleye tabi tutulmayacaklardır.

Sözü fazla uzatmadan sorunuzu kısaca bir kudsî hadisle cevaplamaya çalışalım.

Hadis-i kudsîde Cenab-ı Rabbi’l-âlemîn şöyle buyurmuştur:

Okunuşu:

“Ye'bne âdeme! Men eznebe zenben ve hüve dàhikun edhaltühü'n-nâre ve hüve bâkin! Ye'bne âdeme! Kem min ğaniyyin yetemenne'l-fakra izâ edhaltühü'n-nâre bâkiyâ! Ve men celese bâkiyen min haşyetî edhaltühü'l-Cennete ve hüve dâhikün.”

Meali:

"Ey âdemoğlu! Kim güle-oynaya günah işlerse, ben de onu ahirette ağlaya-ağlaya Cehennem ateşine sokarım. (O bu dünyada günahı güle-güle işler ama, Ben de onu ahirette Cehennem’e ağlaya ağlaya atarım.)

Ey âdemoğlu! Nice zengin insan var ki, Cehennem’e atıldığı zaman, ağlaya-ağlaya fakir olmayı temenni ederdi; (yani parasıyla burada eğlenmiş, yemiş-içmiş, hoplayıp zıplamış günahlara girmiş… ‘Keşke fakir olsaydım da, onu yapmasaydım’ diye Cehennem’e ağlaya-ağlaya girerken, fakir olmayı isterdi).

Buna mukabil kim benim haşyetimden, (hafvullahtan, haşyetullahtan, yani Allah korkusundan, Allah sevgisinden) oturup ağlar (vaziyette tefekkür eder, zikreder, ibadet eder) ise; Ben de onu Cennet’e sokarım, sevinç içinde güle-güle onu Cennet’e koyarım." [Bkz. Nüzhetü’l-Mecâlis ve Müntehabu'n-Nefâîs, Müellif: Abdurrahmân b. Abdisselâm es-Safûrî, hicrî 884 civarında Mekke'de yetişmiştir, Şâfiî ulemasındandır.]

Go to top