hocam hayırlı günler yaptığımız yemek duasının mealını paylasabilirmisiniz çok memnun oluruz yemek duası yapıyoruz ilim olmadığından anlamını bilmiyoruz.  yahya

 

*******

Hayırlı günler yahya, kosovalı, çil23 rumuzlarının sahibi kardeşim; herhalde mesajın siteye ulaşmadığı endişesiyle üç ayrı nickinizi birden kullanarak üç ayrı mesajla aynı soruyu iletmeye çalışmış, zahmete girip, yorulmuşsunuz. Kolay gelsin.

Malumunuz, o mübarek dua bizlere Hz. Üstâzımız Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretlerinden tevârüs etmiştir. Bize gelinceye kadar çevrenizdeki hocaefendi kardeşlerimize soruverseydiniz, şüphesiz onlar size en güzel şekilde anlatıp açıklarlardı. Ama madem ki istemişsiniz burada da paylaşabiliriz tabii…

طَعَامْ دُعَاسِي (Yemek duası )

 

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِينَ


وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا اَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا اَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا اَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ اَنْوَاعِ الرِّزْقِ وَالْفُتُوحَاتِ
يَا بَاسِطُ الَّذِي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ
رِزْقاً وَاسِعاً مِنْ كُلِّ جِهَتٍ مِنْ خَزَائِنِ  اُبْسُطْ عَلَيْنَا
غَيْبِكَ بِغَيْرِ مِنَّةِ مَخْلُوقٍ بِمَخْضِ فَضْلِ كَرَمِكَ بِغَيْرِ حِسَابٍ

يَا اَكْرَمَ الْاَكْرَمِينَ وَيَا اَرْحَمَ الرَّحِمِينَ

اِفْتَحِ الْبَابْ يَا اَللَّهُ  اِفْتَحِ الْبَابْ يَا اَللَّهُ اِفْتَحِ الْبَابْ يَا اَللَّهُ
يَا اَللَّهُ يَا كَافِي يَا فتَّاحُ يَا مُفَتِّحْ فَتِّحْ بِالْخَيْرِ

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ صَاحِبَ هٰذَ الطَّعَامِ وَالاٰكِلِينَ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ دَوْلَتَهُمْ دَائِماً اَوْلاَدَهُمْ عَالِماً صَالِحاً وَلاَ تُسلِّطْ عَلَيْهِمْ ظَالِماً
اَللَّهُمَّ زِدْ وَلاَ تَنْقُصْ نِعْمَتاً كَثِيرةً بِحُرْمَةِ الْفَاتِحَةِ

Yemek duasının meali:

Allah’a hudutsuz hamd ü senâlar olsun (Hamd ve senânın / medhin / övgünün her türlüsü Allah Teala içindir). Allah’a Hamd olsun. Allah’a Hamd’olsun. O Allah ki; bize yedirdi, içirdi ve bizi Müslümanlardan kıldı.

Âlemlerin Rabbine hamd olsun. Salât ü selâm Efendimiz Muhammed (Mustafa’ya) ve âline ve ashâbının hepsine olsun. 

Allâh’ım; bizi affet, bizi mağfiret et, bize rahmet et. Sen bizim Mevlâmız’sın, kâfirlere karşı bize yardım et (3 kere).

Allâh’ım! Rızıkların ve fütûhât(*)ın adedince Efendimiz Muhammed üzerine salât eyle... 

Ey dilediğine rızıkları hesapsız olarak yayan / veren, serip döşeyen, (rızık kapılarını) açan Allâh’ım! Bizim üzerimize / bize de her yönden, (bizce) bilinmeyen hazînelerinden, mahlûkata minnet ettirmeden, sırf senin fazl ü kereminden hesapsız ve geniş rızık(lar) ver; ey ikrâm-ihsân ve in’âm edicilerin en büyüğü, rahmet edenlerin en rahîmi / merhametlisi Allâh’ım! 

Ey Allâh’ım, kapıyı (bütün hayır-bereket, ihsan  ve lûtuf kapılarını) aç (3 defa). Ey her şeye kâfî gelen / yeten, ey her şeyi sür’atle açan (açmaya gücü yeten) Allâh’ım; (bizim için) hayır (kapı)ları(nı) aç! 

Allâh’ım, şu yemeğin sahibini ve yiyenleri mağfiret et (günahlarını bağışla). Bizim devletimizi ayakta tut, ni'metimizi devamlı kıl. Evlatlarımızı âlim ve sâlih eyle. Onları üzerimize zâlim olarak musallat etme. 

Allâh’ım; arttır / ziyadeleştir nimetlerini, çoğalttıktan sonra da eksiltme, Fâtiha sûresinin hürmetine... Amîn.

***

Duanın maddî-manevî faydaları

Bu duada çok büyük sırlar-feyizler-kerametler vardır. Yemeklerden sonra bu duaya devam edilen evde bereket kesilmez ve o ailenin çocukları anne-babalarına âsi olmazlar. Eğer yenilen yemeğin içinde vücuda zararlı maraz hâsıl olacak (hastalığa sebep teşkil edecek) şeyler varsa, rûhânîler onu mideden alıyorlar. Hatta dua yapılırken olan (meydana gelen) geğirmede çıkarıyorlar. Eğer herhangi bir yerde aynı dua yapılamazsa, bilâhare müstakil (kişi kendisi ayrıca bu duayı) yapmalıdır. [Mehmet Aksoy, (Ahbab Hocaefendi), Notlar, s. 37]

 

DİPNOT

(*) Fütûhât: Feth’in cem’i olan Fütûh’un cem’idir. Kelime manası; açma, açılma demektir. Mesela Feth-i bâb: Kapının açılmasıdır. Feth-i mübîn: Apaçık, âşikâr zafer demektir vs…

Fütûh da müfredine mümâsil olarak zafer, galibiyet, üstünlük, açma, açılma, ferahlama, gönül ferahlığı gibi manalara gelir.

Cem’ul-cemi’ olan Fütûhat ise, zaferler, fetihedilip zaptedilen memleketler manalarınadır.

Tasavvuf ıstılâhında feth, salike zuhur eden kemâl / olgunluk halleridir. Bu hâller onun çeşitli menzillere, manevi mertebelere ulaşmasını ve üstün makamlara yükselmesini temin eder. Nefsteki feth tam bir ilim, ruhtaki feth mârifet verir. Bir şeyin fetholmasına ‘kalb müşâhedesi” ismi verilir. Kalb gözünün açılmasına da feth denir.

Bütün feth, fütûh ve fütûhât hâllerini veren Hz. Allah’tır. O Fettâh, yani fethin menbaı / kaynağıdır, Müfettihu’l-ebvâb’dır. Bir kapıyı kapatırsa, on kapıyı birden açar. ‘Allah Allah vakt-i şerif hayrola, hayırlar fethola, şerler de ola’ duası, tarikat ehli-maneviyat erbabı arasında çokça okunur. Nitekim kaili meçhul bir şairimiz şöyle der:

"Bir kapı bend ederse, bin kapı eyler küşâd

Hazret-i Allah, Efendi Fâtihu’l-ebvâb"

Go to top