Selemunaleykum hocam, Kusurumuza bakmayin, son zamanlarda bosanma konusunda sorular geliyor, bende yønlendiriyorum cok øzur dilerim vaktiniz varsa musaitseniz cevaplarmisiniz?

Bir bayan esinden resmi olarak ayrilmis, ama dinen bosol dememis veya babanin evine git falan gibi birsey dememis sadece resmiyette bosanmak niyetiyle imza atmis, bunun hukmu nedir hocam. selam ve dua ile

Bayanin kocasi dinen bosadim gibi søzler søylememis sadece resmiyette imza atmis ayrilmak niyetiyle. İlahi Dinleyin - Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle hemen hatırlayalım; nikâhın, talâkın, itâkın resmisi-gayriresmisi, dinisi-gayridinisi, ciddisi-şakası olmaz. Hepsi de hükmen aynıdır, geçerlidir.

Erkek, mahkeme boşamadan önce hanımını kendisi boşamamışsa, mahkemede boşanan çiftler bir talakla boşanmış olurlar, nikâhları devam etmez. Ancak yeniden nikâhlanıp bir araya gelebilirler. Bunun için de kişinin mahkeme kararından önce hanımını üç talakla boşamamış olması gerekir.

İslâm dinine göre koca, daha temkinli, ileriyi gören ve hissine daha az kapılan olduğundan, boşanma yetkisi ona verilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm açıkça bunu ifade etmektedir. Talak suresinin ilk yedi ayeti boşanma mevzuuyla ilgilidir:

"Ey Nebî/Peygamber! Kadınları boşayacağınızda, onları, iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de sayın. Rabbiniz Allah'tan korkun. Apaçık bir hayâsızlık yapmaları hâli bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. Bilemezsin, olur ki Allah, bundan sonra bir durum ortaya çıkarıverir." [Talak suresi, 1]

Mahkemeye başvurmadan önce veya sonra, üç defa hanımını boşayan kimsenin ise dinen hanımıyla bir araya gelmesi mümkün değildir.

Mahkemeden önce veya sonra hanımını boşamamış ise, boşanmak için mahkemeye müracaat ettiği zaman, boşanma yetkisini hâkime verdiği yani onu vekil olarak tayin ettiği için, hâkim onu boşadığında bir talâk gider. Dinen de boşanmış sayılırlar. Kadın iddetini bekledikten sonra başkasıyla da evlenebilir.

Ama daha iki talâk hakkı vardır. Buna göre mahkemenin boşadığı eşler, tekrar evlenmek isterlerse buna kanunen bir sakınca olmadığı gibi dinen de bir mahzur yoktur. Ancak erkek ve kadının rızası şarttır. Ayrıca yeniden nikâh kıyılması ve kadına mehir verilmesi gerekir.

Bilmukabele tekrar selam ve hayır-dualar…

Go to top