Selamün aleyküm hocam, bir tartışma esnasında konuştuğu bazı ağır sözler üzerine kocama, “yapma, ben senin karınım” dedim, o da öfkeyle “sen benim karım değilsin” dedi. Bir iki haftadır ayrıyız, bu durumda nikâhımız düşer mi? Şimdi ise bana haber gönderip “geri dön” diyor, pişman olduğunu ve o sözle boşama kastı olmadığını söylüyor. Kafam iyice karıştı, bana yardım edin, yol gösterin. Geri dönmem caiz olur mu, yoksa tekrar nikâh gerekir mi? Hülya Akkoyunlu - İzmir

 

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle nikâhınızın dini anlamda durup durmadığına bir bakalım.

İslam hukukuna ve bahusus Hanefî fıkhına göre bir erkek eşine, “Sen benim karım olamazsın, karım değilsin” derse, bu çeşit sözlerle yapılan boşama, ya boşama niyetinin bulunması veya içinde bulunulan durumun boşamaya delâlet etmesiyle geçerli olur. (Şâfiîlere göre, niyet bulunmaksızın sadece halin delaletiyle boşama gerçekleşmez.) Kinayeli sözlerin her biri ile bâin talak vaki olur. Bu durumda bir’e niyet edilirse bir, üç’e niyet edilirse üç talak vaki olur. İkiye niyet edilirse yine bir talak vaki olur. Çünkü mastar olan talakın adede ihtimali yoktur. Üç talaka niyet edildiğinde adede değil, cinse itibar edilir. İmam Züfer'e (rh.) göre ikiye niyet edilirse iki talak vaki olur. (Şâfiîlere göre de iki talak vaki olur.)

Bir talaka niyet edilmişse, bundan dolayı bir boşanma türü olan “ric'î talak”, yani yeni bir nikâha ve mehire gerek olmadan söz, fiil ve hâlle / tavır ve hareketle geri dönüşü mümkün olan bir boşanma meydana gelmiş olur.

Eşiniz size madem “geri dön” demiş, geri dönüp evliliğinizi kaldığı yerden devam ettirmekte dinen / şer’an bir mahzur yoktur.  

Bu arada size de beyinize de evliliği sürdürebilmek, aileyi ayakta tutabilmek için kendinizi gözden geçirmeniz, birtakım fedakârlıkları göze almanız gerekiyor olabilir. Bunu da unutmayın ve bunlardan da kaçınmayın.

Unutmamanız gereken bir başka nokta da; konuşmalarınızda-tartışmalarınızda, meselelere-hadiselere bakışınızda birbirinizi suçlayarak değil, daima karşılıklı muhabbet ve müsamaha ile, yapıcı ve olumlu tenkitlerle yaklaşmaya çaba göstermenizdir. Çünkü sevgi ve toleransın halledemeyeceği bir problem yoktur ve Allah’ın izniyle olamaz da.

Go to top