Selamün Aleyküm Hocam

Tam gün çalışan bir hanım iş yerinde hayzı bitse ve gusletme imkanı olmasa ne yapmalıdır.

1-    Teyemmüm etse olur mu?

2-     Eğer teyemmüm etmesi caiz ise; mesela öğle namazı için teyemmüm ederse ikindi için tekrar abdest alması gerekse yine teyemmüm mü etmelidir yoksa artık gusül abdesti olduğu için sadece namaz abdesti mi almalıdır?

3-     Ve evine gelip gusletme imkanı doğduğunda teyemmüm bozulmuş olur mu?

*******

Ve aleyküm selam.

1. Öncelikle gusül için bütün imkânları araştırır. Mümkünse, münasip birisine durumu anlatır, izin alır; yakın çevrede varsa ve gidebilecekse kadınlar hamamına gider, yıkanır. Bu mümkün olmadığı takdirde, başka türlü bir yıkanma ihtimâli varsa şayet, namazını vaktin son cüz’üne kadar tehir eder. Bu imkân da ortadan kalkarsa, namazı kazaya bırakmaz, gusül için teyemmüm eder ve namazını kılar.

Yolculuk esnasında, otobüste-trende-vapurda-uçakta olup gusledecek yer ve imkân bulamayan kimse de yine, mola yerinde teyemmüm edip namazını kılar.

Malumunuz teyemmüm toprak cinsinden olan kum, kireç, alçı, taş, mermer, çimento, sırsız fayans, sırsız porselen, sırsız çanak çömlekle, kiremit, tuğla, beton ve taş gibi şeylerle, -tozları olmasa dahi- teyemmüm yapılır. Eller kireçli, topraklı veya taşlı duvara sürmekle de teyemmüm edilir. Hangisi kolay ise o yapılır. Şayet mümkünse, teyemmüm yapılacak nesnenin büyüklüğü iki avuç içi kadar olmalıdır, en uygunu budur. [Bkz. ez-Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletuhu, I, 443; Bilmen, Ö N., Büyük İslam İlmihali, s. 103]

2. Hanefî mezhebine göre, bir abdest ile birçok farz ve nâfile namaz (sünnetler ve saire) kılınabildiği gibi, bir teyemmüm ile de aynen kılınabilir. Kişinin tekrar teyemmüm ya da abdest alması gerekmez. Cünüplükten dolayı teyemmüm etmiş olan bir kişinin abdesti bozulduğunda, cünüp sayılmaz, sadece abdestsiz olur. Bu kişinin, kılacağı namaz ya da diğer ibadetleri için abdest alması gerekir. Hatta yanında sadece abdeste yetecek kadar suyu bulunsa, bununla abdest alır. Bu kadar dahi su bulamazsa, tekrar namaz için yeniden teyemmüm eder.

(İmam Şâfiî'ye (rh.) göre, bir teyemmüm ile yalnız bir farz namaz ve birçok nâfile namaz kılınır. Sahih olan bir görüşüne göre de, bir teyemmüm ile bir farz namaz ve bununla beraber ayrıca cenaze namazları da kılınabilir. Ancak bir teyemmüm ile bir farz namazdan başka bir farz namaz kılınamaz.)

Teyemmümle namaz kılmak durumunda kalanların, bu ihtilaftan kurtulmak için, her farz namazda yeniden teyemmüm etmeleri daha iyidir.

Hanefîlere göre, henüz namaz vakti girmeden de teyemmüm edilebilir. Fakat namaz için müstehap olan, vakit geçmeden su bulabileceğini ya da yıkanması gerekiyorsa yıkanabileceğini tahmin eden kimsenin, teyemmümü geciktirmesi menduptur, güzel görülmüştür.

(Eimme-i selâseye / üç imama göre, bir namaz için vakti girmedikçe teyemmüm yapılmaz; çünkü teyemmüm bir zarûret için taharet sayılmıştır. Özürlünün tahareti gibi, vakitten evvel abdesti sahih olmaz.) [Bilmen, Ö.N., B. İslam İlmihali, Teyemmüm bahsi; Ayrıca daha önceki buna mümâsil sorunuza verilen cevaba da bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1806-abdeste-alcili-serumlu-ve-sudan-zarar-goren-organlar-teyemmum.html]

3. Söz konusu kişi, evine gelip gusletme imkânı doğduğunda, teyemmümü bozulmuş olur. Abdesti bozan veya guslü gerektiren hâller teyemmümü de bozar, hükümsüz kılar. Başka bir ifadeyle, teyemmümü mubah kılan özrün ortadan kalkmasıyla teyemmüm de bozulur. Meselâ su bulunmadığından, hastalıktan veya yolculuktan ya da sadedinde olduğumuz hâlden dolayı yapılmış olan bir teyemmüm, su bulunduğu yahut hastalık geçtiği, seferden dönüldüğü, işten eve gelindiği… kısacası yıkanma imkânı doğduğu anda bozulmuş olur.

Go to top