selamün aleyküm kıymetli hocam. Hayırlı Ramazan-ı şerifler.hemen soruya geceyim.arkadaşım akşam namazı için camiye gidiyor. imam ile kendisi. imamın hemen sağ yanına duruyor. namazda iken suriye uyruklu bir kişi geliyor imamı ileri, tek olan cemaatide geri çekiyor ve namaz devam ediyor. doğrusu nasıl olmalı.selamlar. Hasan Bozkurt - Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, imamdan başka bir erkek bulunduğu takdirde cemaat olacak o kişi, imamın birazcık sağ gerisinde durur. Tam arkasına veya soluna durması mekruhtur, çünkü Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) sünnetine aykırıdır.

Cemaat iki erkek olursa, imamı ortaya alacak şekilde, birinin sağ yarısı ile öbürünün sol yarısı imamın sırtının ortasına gelecek şekilde imamın arkasına dururlar.

Suriyeli kardeşimizin uygulaması doğru, fakat mahzurdan uzak değil. Zira bunun böyle olduğunu bilmeyen kişinin, namazı bozma durumu kuvvetle muhtemel. O bakımdan, günümüz şartları ve toplumun ilmî seviyesi göz önünde bulundurularak böyle bir tatbikat yerine, imamın sol tarafına geçip uymak daha muvafık olurdu. Maamafih namazları sahihtir, ifsad olmuş değil. 

Go to top