Selamün aleyküm hocam, imama ilk reatta yetişemeyen kişi yani mesbuk kalan reatları kaza etmek için için ne zaman ayağa kalkar, mesela imam selam vermeden kalakabilir mi? Abdülkadir Arslan – Hamburg

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mesbuk, imam selâm verdikten sonra "Allâhü Ekber" diyerek ayağa kalkar ve noksan kalmış olan rek’atları tamamlar. İmam selâm vermeden mesbukun kalkıp noksan kalan rek’atları kılmaya başması muvafık değildir (namaz caiz olsa da âdâba uygun olmaz). Ancak namaz vaktinin çıkmak üzere olması veya insanların önünden geçmeleri korkusu / endişesi gibi zaruretler sebebiyle (Tahiyyât’ı okuduktan veya o mikdar oturduktan sonra) imamın selâmından önce kalkabilir.

Bununla beraber imam, henüz selâm ile namazdan çıkmamış olunca, mesbukun Teşehhüd mikdarı (et-Tahıyyâtü’yü okuyacak kadar bir müddet) oturması lâzımdır. Bundan önce kalkması caiz değildir.

İmam Teşehhüd’ü tamamlamadan mesbukun kalkıp Kur'an okuması muteber değildir. Onun için mesbuk, birinci veya ikinci rek’atı kaza için ayağa kalkar da, imamın Teşehhüd’ü bitirişinden sonra ‘namaz caiz olacak kadar’ Kur'an okursa, namazı caiz olur. Fakat bundan daha az okursa, namazı sahih olmaz. [Bkz. Bilmen, Ö.N., B. İslam İlmihali, Mesbuk hakkındaki mes’eleler, md. 317-318]

Müdrik, lâhık ve mesbuk’la alakalı geniş bilgi için şu linke; http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2617-farz-namazda-cemaate-yetismek.html ve bu linkte gösterilen diğer linklere de bkz. 

Go to top