Hayırlı Akşamlar Hocam,

Prof.Dr.Vehbe Zuhayli hakkında ne düşünüyorsunuz?Geçmişte Kuran arapçasını medrese usulü öğrenmiştim.Ara verince bilgilerimi unuttum maalesef.Ev ortamında tekrar öğrenmek istiyorum.Bir site buldum.Bu sitede bu eğitimler var.Fakat Vehbe Zuhaylinin bir yazısı vardı ve ben kendisi ile ilgili geçmişte hiç de iyi şeyler duymadığımı hatırladım.Emin olmak için biraz araştırma yaptım.Ama internette bilgi kirliliği olduğu için tam emin olamadım.Sizin söyleyecekleriniz benim için çok önemli.Çünkü bu siteden alacağım dvd setleri ile yanlış bilgiler edinmek istemiyorum.Doğru kaynaklardan doğru bilgileri interaktif olarak öğrenmek istiyorum.Şu an dışardan eğitim alma durumum yok.sitenin linki bu ;

http://www.sanalmedrese.net/category/sanalmedrese/

Sanal medrese | Sanalmedrese

sanalmedrese.net

sizin tavsiye edeceğiniz dvd ile eğitim seti satın alabileceğim bir site varsa linkini gönderirseniz sevinirim.  İnniy Tevekkeltü Alallah, Facebook

*******

Hayırlı akşamlar kardeşim;

Vehbe Zuhaylî’yi, itikâden Ehl-i Sünnet olarak biliyoruz. Kitapları, araştırmacıların zaman zaman müracaat ettiği kaynaklar arasındadır. Özellikle el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletuhu’ isimli eseri… Yalnız okuyan kişi, en azından kendi mezhebinden kısa da olsa bir iki temel eseri okumuş ve hazmetmiş olması gerekir. Aksi halde kafa karışıklığından kurtulamaz. Bu da faydadan ziyade zarar getirir. O bakımdan adı geçen şahsın eserleri, halka tavsiye edilebilecek denli komprime kitaplar değildir.

Filasıl araştırmacılar için de Cezîri’nin bu mevzudaki “el-Fıkhu ale’l-Mezâhibil-Erbaa”sı varken öbürüne ihtiyaç olmayabilir. Binaenaleyh önceliği Cezîri’ye vermek uygun olur. Lâkin dört mezhebin fıkhî kaynaklarını, nasslara (ayet ve hadislere) dayanan delillerini daha fazla vermesi bakımından, araştırmacıların, Zuhaylî’nin eserlerini daha çok tercih ettiklerini görüyoruz. 

Hatalarına gelince… Her âlimin hataları olduğu / olabileceği gibi Zuhayli’nin de mutlaka bazı hataları-yanlışları olabilir, vardır. Bu husus onun da, başkalarının da ilmî kimliğini küçük düşürmez. Yeter ki itikâden-amelen-meşreben Ehl-i Sünnet çizgisi hâricinde bulunmasın.

Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî adlı eserinin birinci cildinde özet olarak şu ifadelere yer vermiştir:

“Bu kitabımız sadece bir mezhebin görüşlerini aktaran bir eser değidlir. Bilakis, dört mezhebin yani Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî’nin görüşlerini karşılaştırmalı olarak ders veren bir fıkıh kitabıdır. Bazen diğer mezeheplerin görüşleriyle de bu karşılaştırmayı yapar. Mezhepler arasında karşılaştırma yaparkan her mezhebin en muteber kaynaklarına müracaat edilmiştir...” [Zuhaylî, a.g.e., 1, 9]

Bu ifadelerden onun şahsiyetini ve ilmî metodunu anlamak mümkündür. Fakat bazen Ehl-i Sünnet dışı diğer mezheplerin görüşlerini de zikrettiği için, bakacağımız mevzuları iyi okumak icap eder. Ayrıca ‘telfik’ meselesinde de Mâlikî ve Hanefî ulemasından bazılarının (ekseriyetin değil) görüşlerini öne sürerek, “Zaruret halinde -telfike götürse de- herhangi bir mezhebi taklit etmek caizidir” demiş. Gerçi ikaz için ifadelerinin sonunda, “Ancak  sırf, ağlence olsun diye veya kişi kendisi öyle arzu ettiği için ruhsatlarla amel etmek caiz değildir[Zuhaylî, a.g.e, 1, 10-11] açıklamasına da yer vermiştir. Bu ve benzeri inceliklere de dikkatle yaklaşmak gerekir. Ayrıca aşağıdaki linkere de bir bakın, lütfen:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/993-hayatu-s-sahabe.html 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/775-ashab-i-kiram.html

***

Madem temeliniz var, o halde alet ilimleri bakımından adreslerini verdiğiniz sitelerden faydalanabilirsiniz. Fakat unutmamak lazım; gerçek manada ilim, ‘hayyen an hayyin’ alınır, öğrenilir. Yüzyüze, karşılıklı okuma-okutma usûliyle… Söz konusu metodlarla, ancak sağlam olan temel üzerine bazı ilaveler yapılabilir.

Bu hususta şahsen tavsiye edebileceğim bir dvd ile eğitim seti ve sitesi yok.

Bilgilerinize…

Go to top