Selamun aleyküm değerli hocam. Müslüman birisinin film gereği kafirleri canlandırmasının hükmü nedir? Bu kişi küfre girer mi? Emre Karkar – Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Osmanlı Medreselerinde okunan ve el’an o usûl üzere dinî eğitim-öğretim veren müesseselerimizde okunup ezberlenen, Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in mûteber temel akaid kitaplarından manzum olarak yazılmış “el-Emâlî” isimli muhallet eserde bu hususu açıklayan beyit şöyledir:

Ve lafzu’l-küfri min gayri i’tikâdin

Bi-tav’in rudde dînin bi-iğtifâlin” [Ali bin Osman el-Ûşî (v.575/1179), 46 no’lu beyit]

Meali: İ‘tikad etmeden (inanmadan) da olsa, küfür sözleri söylemek (küfrü gerektirecek lâfları-lâkırdıları konuşmak, kâfiri temsil etmek)… Kendi arzu ve ihtiyarı ile dini reddetmek, gafleti sebebiyle dinsiz olmaktır.

Yani bir kimse, cahilliği / bilgisizliği sebebiyle küfür olduğunu bilmeyerek, ikrâh-i mülcî (ölüm veya bir uzvunu kesmek gibi, canına veya bir organına yönelik bir tehdit, zorlama) olmadan kendi isteğiyle küfür kelimesini söyler, kâfiri temsil edip canlandırırsa İslâm kalesinden çıkıp küfür dairesine girmiş olur. Bu nevi ağır zorlama ve tehdide, tam ikrah da denir. Bahs-i diğer… Açıklama için bkz.

http://www.halisece.com/genel-fikhi-konular/2227-ikrah-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

Binaenaleyh skeç-tiyatro gibi temsillerde, sinema ve tv dizilerindeki rollerde bu ölçüyü dikkatten uzak tutmamak icap eder. O tip sahnelerin farklı şekilde, küfrü gerektirmeyecek, imana zarar vermeyecek tarzda senarize edilmesi gerekir. Yoksa tehlike büyüktür... Tek kelimeyle imansızlıktır, felakettir, ebedî husrandır!

Detaylı bilgi için bkz.

Tiyatro-sineme-televizyon ve oyunlarda kötü rol

Küfre götüren söz ve fiiller 

Şahs-ı muayyenin/belli bir kişinin taklidi caiz mi?

Go to top