Selamun aleyküm hocam

Bi kaç sorum olacaktı

Yurtta masa tenisi yarışması yapılacak.Katılmak isteyen 3er lira verip katılacak.Bununla ilgili

1-Bu toplanan para ile ilk üçe ödül verilecek.Bu kumar olur mu? Kumar olursa hediyeyi almamak niyeti ile para verip katılsak yine kumar olur mu?

2-Toplanan para ile masa tenisi malzemeleri falan alınsa artan para ile toplu bişeyler yapılsa bu durumda kumar olur mu?

Soru: Erkan Canlı tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

1. Mağlup olanın kaybedeceği, galip gelenin kazanacağı her oyun kumardır. Kumar ise haramdır. Sizin niyetinizin farklı veya eğlence olması, bu oyunun kumar olmasını ortadan kaldırmaz. Bu vb. gayrimeşrû oyunlardan uzak durmalısınız. Meşrû olan oyunlar ve bu husustaki kıstas / ölçü bellidir.

Hatırdan çıkartmamak gerek; Şeytanın ve nefs-i emmârenin, insanı helâke sürüklemesi için, onlara uzun bir yol icap etmez. Çok basit ve kestirme yollarla da bu işi halleder, edebilirler. Daima bunun şuur ve idrâkinde olup; haramlardan, mekruhlardan, hatta şüpheli olan her şeyden olabildiğince kaçınmamız lazım. Kendi istikbalimiz de, milletimizin, hatta topyekün Müslümanların geleceği de, kısacası dünya-ahiret selamet ve saadetimiz de gerçekten buna bağlı. Yani haram-helâl ölçülerine riayetimizle yakından alakalıdır. 

Her ne kadar bazıları “Bilardo, Langırt, masa tenisi gibi oyunları oynamak, ibadet ve çalışma hayatını aksatmıyorsa ve maddî menfaat karşılığı oynanmıyorsa caizdir” diyorlarsa da, unutmamak lazım; bir defa kumar tasnifine girmese de oyun, en kıymetli sermayemiz olan zamanımızı alıyor, çalıyor. Bu ise, İmam-ı Azam (rh.) hazretlerinin ifadeleriyle, "musibetlerin en büyüğüdür"! 

Kısacası bu gibi meselelerde temel fıkhî ölçü / kaide şudur:

Birden çok kişinin para ödeyerek katıldığı ve hiç bir üretim ve maharet (meşrû beceri) sözkonusu olmadan sadece birinin ya da birkaçının kazandığı her oyun kumardır. Kumarın hükmü de bildiğiniz üzere dinimizce haramdır.

Bir defa sözünü ettiğiniz yarışmaya katılabilmek için insanlar doğrudan (ya da dolaylı olarak) harcama / ödeme yapıyorlar, demek ki bu da bir kumardır. Ayrıca diyorsunuz ki; Hediyeyi almamak niyeti ile para verip katılsak yine kumar olur mu?” Bu cümle, gerçekten mevcut soruya, çok gereksiz bir ilave… Parayı verip zaten kumara bulaşmışsın, sözde hediyenin lâfı mı olur? Binaenaleyh bu işin en salim tarafı, oyunun hiçbir safhasında bulunmamak ve bu gibi uygulamalardan uzak durmaktır.

***

2. Toplanan parayla gereksiz, faydasız, dinimizce tecviz edilmeyen bir oyunun malzemesini almak nasıl caiz olabilir? Evleviyetle yapılan harcama / sarf hayırlı-yararlı, dinen mubah olan bir şey için değil. Keza bu para ile yapacağınız başka şeylerin de helâl olması için, yaptığınız işin / harcamanın meşrû yönde olması iktiza eder. Ayrıca bu katkıyı yapanların da, buna râzı olmaları / kabul etmeleri gerekir.

***

Kumar ve sair oyunlarla alakalı detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linklere ve o linklerde gösterilen yazılara bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3525-satranc-ve-sair-oyunlar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3307-para-vs-karsiligi-olmayan-kumar-oyunlari.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/884-cekilisle-verilen-hediyeler.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-197.html

Go to top