Hocam merhabalar, burada hizmet verdiğiniz için Allah sizden razı olsun.

Bildiklerimizin alimi, bilmediklerimizin cahili kavlince bana sorular yöneltildikçe hemen siz aklıma geliyorsunuz ve sizin görüşlerinizi almadan kesin fetva vermekten korkuyorum.

Gelelim sorumuza, Bir erkek ramazan ayında sahurunu yapıp uyusa ve sonrasından sabah uyandığından gusül icabet etse sonrasında nasıl olsa güsül alıcaz ve rüya ile ihtilam olduk düşüncesiyle istimna bil-yed yapsa sonrasından gusül abdestini alsa orucuna devam edebilir mi? Yada orucunun kazasını mı yapar? Yada orucunun 61 gün kefaretini mi tutar? 61 gün kefaret gerekirse, bu şekilde davranışı 30 ramazan boyunca 1 kaç kez tekerrür etse; 61+ 1 şeklinde mi tutar yoksa 61 + 61 şeklinde mi tutar? 

*******

Merhaba kardeşim. Teşekkür ederim. Rabbim sizlerden de razı olsun.

Sorunuzun cevabına gelince…

1- Bildiğiniz gibi ihtilamla oruç bozulmaz.

2- Oruçluyken istimna bi’l-yed kesinlikle orucu bozar; günahtır, tevbe edip o günün orucunu kaza etmek lazım gelir. Fakat kişi, nasıl olsa bozuldu diye yiyip içmemelidir. Böyle birşey yapmış olsa bile -Ramazan ayına ve Müslümanlara hürmeten- oruçlu imiş gibi iftar vaktine kadar beklemelidir. Bu fiilde tam bir cinsi yakınlık olmadığı için keffaret gerektirmez. Bununla birlikte kişi, bu işi alışkanlık haline getirip, aynı Ramazan ayı içinde bilerek iki defa yaparsa, bazı kaynaklara göre kazanın yanında keffaret de icap eder. Çünkü Ramazan ayının bir gününde, kaza gerektiren bir şey yaparak orucunu bozan kimse, başka gününde de aynı şeyi kasıtla yine yaparsa, keffaret de gerekir.

Şunu da unutmamak lazımdır ki; bu fiilin fıkhen sadece orucu bozup keffaret gerektirmemesi, onun günahını, manevi vebalini ortadan kaldırmaz. Meselenin bu yönünü gözardı etmemek icap eder.  Detaylı bilgi için şu linkteki cevabi yazımıza bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-119.html

3- Yapılan hata keffareti gerektiren bir durum olsa ve bu fiil birkaç kez tekerrür etse bile, hepsi için tek keffaret kâfidir. Oruç keffareti için bkz. http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/344-keffaret-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

 

 

Go to top