Selamun Aleyküm Hocam, bizler bir topluluğun temsilcisi olarak, bir kuruluşta yönetim kurulu üyeliği yapmaktayız. O kurumun sosyal tesisinde Alkol satışı yapılmaktadır. Bizler bu işe karşı olduğumuzu genel olarak bildirdik. Niyetimizi genel olarak bildirmemize rağmen, bizler azınlıkta olduğumuz için karşı taraftaki yöneticiler Kuruma her ay alkol almaya devam etmektedirler ve Alkol ürünü faturalarını onaylamak üzere önümüze getirmektedirler. Bizler ise her faturaya Alkol alışına karşıyız diye şerh düşüyoruz. Bu durum gerginliğe sebep olmaktadır. Şimdi sorumuz bu noktada tam olarak şudur; Bizler azınlıkta olduğumuz için kararlara etki edememekteyiz. Yani biz Alkol almayın dememize rağmen alıyorlar. Bazı arkadaşlarımız siz niyetiniz belli etmişsiniz, gerginliğe gerek yok, artık her ay her faturada tartışma çıkarmayın, şerh düşmeyin nasıl olsa bir şey değişmiyor diyor. Bir kısım arkadaşımız ise olur mu; karşı çıktığımız Alkol satışın sebep olan her faturaya ayrı ayrı karşı çıkmalısınız, aksi halde bu günaha ortak olmuş olursunuz diyor. Bu husustaki sorumluluğumuz genel olarak bu işe karşı çıktığımız bildirmekle bitmiş olur mu; yoksa her gelen Alkol faturasına engel olamadığımız halde karşı olduğumuzu şerh düşmeye devam etmeli miyiz?

 

*******  

Ve aleyküm selam kardeşim;

Allah Teala’nın kesin haramlarından biri olan alkolün satışının yapıldığı bir yerde ancak aç kaldığınız zaman çalışabilirsiniz. Tasavvuf erbabı takva bir Müslüman, şer’î bir zaruret-mazeret olmaksızın direkt veya dolaylı da olsa, böyle bir yasağa / harama hizmet edemez.

Madem koyduğunuz şerhler de bir işe yaramıyor, o halde mümkün olan en kısa zamanda / âcilen haram-helâl kıstaslarına daha uygun bir iş arayıp bulmaya niyet ve gayret edin; bu farzdır. Helâl yiyip huzurlu yaşamak için gerekeni yapmaya azami çabayı gösterin.

Tabii inanç kriterlerimize muvafık yeni bir iş buluncaya kadar, oradaki çalışmanızı sürdürmenizde bir mahzur olmaz. Çünkü zarurteler ve mevcut (idari-yönetim-siyasi) şartlar muvacehesinde, şer’î açıdan / fetva yönünden bu gibi yerlerde çalışmak meşru sayılabilir. Bizim üzerinde durduğumuz, işaret etmek istediğimiz nokta, işin azimet cihetidir, takva yönüdür. İhtiyat bunu gerektirir.

Cenab-ı Hak cümlemizi bu ve benzeri sıkıntılardan hıfz u himaye ve vikaye buyursun.

 

 

 

Go to top