selamun aleyküm abicim herhangi bir ürününün çok satılması için özel bir dua yada förmül varmı?

 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Herhangi bir ürünün çok satılması için özel bir dua bilmiyorum. Genel manada Cenab-ı Hakk’a iltica eder ihtiyacını-isteğini arz edebilirsin. Zâhiri ve bâtıni şartlarına uygun yapılan duların makbul olacağına dair herhangi bir kuşkun olmasın. Her iş için illa özel bir dua da gerekmez zaten...

Ama bildiğiniz gibi genel kuralları vardır ticaretin... Bunlar da, satıcının doğru ve dürüst olması, yalandan-yeminden kaçınması, sattığı ürünün sağlam-sağlıklı ve kaliteli bulunmasıdır. Varsa bir ayıbı-eksiği-kusuru, mutlaka alıcıya söylenmesidir. Bunlara uymak lazımdır.

Ayrıca tabii ki çevre faktörü de önemli. İçinde bulunduğun toplumun, sattığın ürüne olan ihtiyacını gözetmen, analiz etmen gerekir. Aksi halde hayal kırıklığına uğrarsın, malın ne kadar iyi olursa olsun...

Malum, ticaret-ekonomi hep arz-talep dengesi üzerine kuruludur. Bir ürüne talep-ihtiyaç yoksa, ya da kısıtlıysa sen ne yaparsan yap, arz’ın nasıl ve hangi yöntemlerle olursa olsun, satılacak malın miktarı bellidir. Olmayacak duaya “amin” demenin bir anlamı olmaz. Öyle değil mi?

Ama dükkânına-mağazana bereket için “Karınca duası” asabilirsin.

Sözün özü; her işte olduğu gibi alım-satım işinde de aslolan çok satmak değil, istikamet ve sadakat üzere hareket etmektir. Reklam mahiyetinde de olsa, yanlışlardan-yanıltmalardan sakınmaktır. Ölçü, haram-helal mefhumları olmalıdır. Madde ve mana dengesini korumaktır.

Fıkrayı bilirsiniz... Hani keçisi yaralanan adama komşuları, ‘yaraya katran sürmesinin iyi geleceğini’ söylerler. Fakat katrana para vermek istemeyen uyanık adam, bizim Hoca Nasreddin rahmetullahi aleyh’e gelerek;

- “Hocam, sizin nefesiniz kuvvetlidir. Bir okusanız da şu keçimin yarası iyileşse” diye ısrar edince Hoca’mız dayanamaz:

- “Tamam; senin istediğin gibi olsun, bir şeyler okuyalım, ama çabuk iyileşmesini istiyorsan, benim nefesime biraz katran karıştırman lazım!” der.

Onun gibi işin hem maddi hem manevi yönünü ihmâl etmememiz gerekir.

Rızık genişliğiyle alakalı detaylı bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/757-rizik-genisligi-icin.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-359.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-388.html 

Dua ve incelikleri-âdâbı ve şartları ile ilgili olarak da şu linke bkz.

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1659.html

 

 

 

Go to top