Muhterem hocam, at eti yemenin hükmü nedir?

 

 

*******

Değerli kardeşim;

Atlar, cihada / savaşa yarayan (güvenlik için kullanılan) kıymetli hayvanlardır. Bu bakımdan bunların etlerini yemek İmam-ı Azam'a (rh.) göre, tahrimen veya tenzîhen mekruhtur. İmameyn’e (rahımehumallah) göre ise, tenzihen mekruhtur.

Yabanî olmayan (ehlî) merkeplerin ve anaları merkeb olan katırların etleri haram veya tahrimen mekruhtur. Yabanî merkeplerin ve anaları sığır olan katırların etleri ise haram değildir. Hayvanlar yenme bakımından anaya bağlıdırlar.

İmam Malik'ten (rh.) rivayete göre, ehli merkeblerin etleri mekruh, bir rivayete göre de haramdır. Meşhur olan görüşe göre, atların etleri de haramdır.

İmam Şâfiî ile İmam Ahmed bin Hanbel’'e (rahımehumallah) göre ise, atların etleri mekruh değildir.” [Bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam ilmihali, Bilmen yayınevi, İstanbul, 1966, s. 418, md. 54-55] Yani bu iki mezhebe göre at eti mubahtır, helâldir.

Büyük Hanefî âlimlerinden İmam Serahsî (rh.) el-Mebsût’unda, “Ebu Hanife’nin (rh.) içtihadı ihtiyata daha uygundur” demiştir. [Bkz. Kaynaklarıyla İslam, Fıkhı, c. 4, ilgili bahis]

Go to top