Her gece teheccüd kılan bir kişi, vitri yatsının son sünnetinden sonra yatmadan mı kılar, yoksa gece kalkar tehecdeüd kılar, sonra vitri mi eda eder? (İsim mahfuz)

*******

Değerli hocam;

Malumunuz, vitir namazının başlangıcı yatsı namazından sonradır; vaktinin sonu ise, imsak (sabah namazı) vakti girmeden hemen öncesine kadar olan zamandır.

Teheccüd namazının vakti ile alakalı olarak gelen rivayetlerde, gecenin ortası veya son kısmının namaz, dua ve istiğfarla ihyâ edilmesi tavsiye edilmiştir. Mevzu ile ilgili fiilî sünneti anlatan çok sayıdaki rivâyetlerde, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) yatsıyı kılıp vitri kılmadan uyuyarak, gecenin ortalarına doğru veya ortasından hemen sonra uyandığı, akabinde ibadete başladığı, bir süre namaz (teheccüd) kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazının sünnetini eda ettiği ifade edilir.

Efendimiz’in (s.a.v.) bu tatbikatından anlıyoruz ki; o güzel âdeti huy edinmiş olan bir mü’min, vitri yatsının son sünnetinden sonra değil, gece namazı için kalktığında teheccüdün ardından kılar, sünnete muvafık / uygun olan budur.

Dilerseniz meseleyi biraz daha açalım. Mevzu ile ilgili bir hadis-i şerif şöyledir:

Geceleyin kıldığınız namazın sonunu vitir yapın.” [Buhârî, Sahih, Salât, 84,  Vitir, 4; Müslim, Sahih, Müsâfirîn, 151]

Ancak bunun için, yatsı namazından sonra vitir namazını kılıp, bir miktar uyuduktan sonra teheccüde kalktığımızda, tekrar vitir kılmaya gerek yoktur. Hadisteki tavsiye, vitri kılmamış olanlar içindir.

Teheccüd namazını, bir miktar uyuduktan sonra kalkıp kılmak daha faziletli ise de, yatmadan önce eğer teheccüdün vakti girmişse, yani gece yarıyı bulmuş veya geçmişse, teheccüd namazını kılmak caizdir.

Bununla birlikte İbn Mâce’de ve Halebî-i Sagîr’de kaydedildiğine göre, Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) vitir namazından sonra, oturarak iki rek’ât nafile namaz kılardı. Birinci rek’âtta "İzâ zülzileti’l-ardu"  yani Zilzâl sûresini, ikinci rek’âtta ise "Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn" sûresini okurdu. Lâkin bu hadisin izahında muhaddisler, bu namazı Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) her zaman kılmayıp, birkaç kere kıldığını söylemektedirler. Binaenaleyh bu hususta aslolan, Geceleyin kıldığınız namazın sonunu vitir yapın” hadisi olmaktadır.

Ve bundan anlıyoruz ki, vitir namazıyla geceleyin kılınacak namaz tamamlanmış olmaktadır. Fakat teheccüd namazı müstesnadır. Çünkü, teheccüd namazı, uyuduktan sonra kalkarak kılınan husûsî bir namazdır. Yani vitir namazından sonra gece kalkıp teheccüd namazı kılınabilir. Fakat vitir namazını kılmadan yatan bir kişi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, gece kalktığında önce teheccüdü sonra vitir namazını kılar.

Geceleyin uyanamamaktan korkan kişinin, vitir namazını kılıp ondan sonra yatması daha uygundur. Şayet uyanılabilirse, teheccüd namazı kılındıktan sonra yatılıp tekrar sabah namazı için kalkılabilir. Bunda da bir mahzur olmaz.

Bu mevzu ile alakalı olarak ayrıca bkz. http://www.halisece.com/fikih/13-namaz/355-yatsi-namazinin-kerahet-vakti.html

Go to top